Mam dane:
średnia arytmetyczna x=8,97 i suma sześcianów wartości równa się 183400 czyli\(\displaystyle{ \sum x_{i} ^{3}= 183400}\)
Trzeba wyliczyć asymetrię. Wiem że mam skorzystać ze wzoru na moment centralny trzeciego rzędu, ale nie wiem jak mam poprzekształcać wzór żeby zastosować dane
trzeci moment centralny
trzeci moment centralny
Suma kwadratów by się jeszcze przydała i wtedy można zastosować wzór skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ (x_i-\bar{x})^3=x_i^3-3x_i^2\bar{x}+3x_i\bar{x}^2+\bar{x}^3}\)
Więc jeszcze liczebność próby bądź suma \(\displaystyle{ \sum x_i}\) jest potrzebna.
\(\displaystyle{ (x_i-\bar{x})^3=x_i^3-3x_i^2\bar{x}+3x_i\bar{x}^2+\bar{x}^3}\)
Więc jeszcze liczebność próby bądź suma \(\displaystyle{ \sum x_i}\) jest potrzebna.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 22:36 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
trzeci moment centralny
suma wartości cech jest równa 1570, suma kwadratów wartości 16220, a suma sześcianów wartości równa się 183400.
Dalej coś mi nie chce wyjść
Dalej coś mi nie chce wyjść
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
trzeci moment centralny
Obliczyłaś \(\displaystyle{ n}\) ze wzoru na średnią?
Trzeba odpowiednio zastosować wzór skróconego mnożenia z tymi sumami, wiesz jak?
Trzeba odpowiednio zastosować wzór skróconego mnożenia z tymi sumami, wiesz jak?
trzeci moment centralny
n mam podane n=175 \(\displaystyle{ V_{3}(x)= \frac{1}{175} (183400-3 \cdot 16220 \cdot 8,97 + 3 \cdot 1570 \cdot (8,97) ^{2} - (8,97) ^{3})}\) tak to ma byc?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy