Witam,
Nie wiem czy ten post umieszczam w prawidłowym dziale, ale spróbujmy:
Mam stronę internetową, na której użytkownicy będą mogli wystawiać oceny dla pewnych rzeczy.
Oceny będą trzy. Pozytywna, negatywna i neutralna.
Średnią ocen mogę wyrazić w postaci % (100% dla tylko pozytywnych ocen) lub jako liczbę (10 jako maksymalna ocena złożona tylko z pozytywnych ocen).
Dalej nie bardzo wiem jak podejść do tego tematu, gdyż załóżmy że dany przedmiot otrzymał jedną ocenę pozytywną i jedną negatywną to średnia będzie 50% lub 5.0. Co mam zrobić w przypadku gdy użytkownicy dadzą trzy lub więcej ocen z których jedna będzie neutralna ? Jaką wagę ma mieć ocena neutralna tak aby ten system zliczania średniej oceny z trzech wartości działał poprawnie ?
Dodam iż niezbędne jest aby użytkownicy mogli wystawiać te 3 typy ocen, a nie tylko pozytywną i negatywną.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jak wyliczać i przedstawiać wynik średniej oceny.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Jak wyliczać i przedstawiać wynik średniej oceny.
Ustal odpowiednie wagi ocen, np tak:
negatywna - 0
neutralna - 0,5
pozytywna - 1
Wtedy, np. po dodaniu 6 pozytywnych, 4 neutralnych, 6 negatywnych średnia wyniesie :
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 1+4 \cdot 0,5+5 \cdot 0}{16}= 0,5}\), a więc tak jak powinno być - tyle samo pozytywnych co negatywnych i pewna ilość neutralnych powinny uśrednić się do \(\displaystyle{ 50\%}\)
negatywna - 0
neutralna - 0,5
pozytywna - 1
Wtedy, np. po dodaniu 6 pozytywnych, 4 neutralnych, 6 negatywnych średnia wyniesie :
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 1+4 \cdot 0,5+5 \cdot 0}{16}= 0,5}\), a więc tak jak powinno być - tyle samo pozytywnych co negatywnych i pewna ilość neutralnych powinny uśrednić się do \(\displaystyle{ 50\%}\)
Jak wyliczać i przedstawiać wynik średniej oceny.
Dzięki.
Jedno mnie tylko zastanawia. Jeśli w Twoim rozwiązaniu mam 6 pozytywnych ocen i 6 negatywnych, które ustalają tę ocenę jako pół na pół czyli 50%, to dlaczego neutralne oceny nie podniosą średniej ponad 50%, bo powinny. Rozumiem, że z matematycznego punktu widzenia wynik 0.5 jest prawidłowy, ale to chyba nieco wypacza przeznaczenie średniej oceny - w moim przypadku ??
Jedno mnie tylko zastanawia. Jeśli w Twoim rozwiązaniu mam 6 pozytywnych ocen i 6 negatywnych, które ustalają tę ocenę jako pół na pół czyli 50%, to dlaczego neutralne oceny nie podniosą średniej ponad 50%, bo powinny. Rozumiem, że z matematycznego punktu widzenia wynik 0.5 jest prawidłowy, ale to chyba nieco wypacza przeznaczenie średniej oceny - w moim przypadku ??
- Johny94
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Jak wyliczać i przedstawiać wynik średniej oceny.
Jeśli chcesz, by ocena neutralna podnosiła średnią, to zamiast 0,5 daj jej wagę 0,6 lub jakąkolwiek inną między 0,5 a 1.