przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
gabrunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2012, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: gabrunia »

Dokonano pomiarów z populacji o nieznanym rozkładzie i nieznanych parametrach.
Skonstruowany przedział ufności dla średniej w populacji był związany z prawdopodobieństwem
\(\displaystyle{ P(11.27< m <14.98)=0.978}\)
Oznacza to, że wartość średnia z próby wyniosła: ?
odp. \(\displaystyle{ 11.15}\)
jak to się oblicza??
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, o 21:57 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: miodzio1988 »

wzór na przedział z próby o nieznanym rozkładzie i nieznanych parametrach mamy jakiś?

Btw średnio logiczny się to wynik wydaje
szw1710

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: szw1710 »

Widać, że poziom ufności wyniósł \(\displaystyle{ 0.978}\). We wzorze na końce przedziału ufności mamy średnią z próby (szukaną), odchylenie standardowe z próby, kwantyl \(\displaystyle{ u_{0.022}}\) (znany) oraz liczebność próby. Żeby wyliczyć średnią z próby, wszystkie pozostałe wielkości powinny być znane. A ich nie podajesz.
gabrunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2012, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: gabrunia »

bo nie dostałam więcej danych... takie jest polecenie, a odpowiedź mam od prowadzącego. Nie mam pojęcia skąd wiemy którego rzędu kwantyl jest nam potrzebny.
szw1710

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: szw1710 »

Ten kwantyl akurat możemy obliczyć z tablic i jest znany.
gabrunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2012, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: gabrunia »

ale gdzie jest powiedziane ze kwantyl jest rzędu 0.022 ??? napisałeś że jest znany... umiem odczytywać tablice ale skąd wiem którego kwantyla szukać, przecież w poleceniu tego nie ma
szw1710

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: szw1710 »

Z definicji przedziału ufności. Przecież z tego co piszesz, prawdopodobieństwo po prawej stronie to poziom ufności \(\displaystyle{ 1-\alpha=0.978}\), czyli \(\displaystyle{ \alpha=0.022}\) i potrzebujemy kwantyla \(\displaystyle{ u_{0.022}=2.290368}\) (za programem R).
gabrunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2012, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

przedziały ufności dla wartości oczekiwanej

Post autor: gabrunia »

już rozumiem, dzięki
ODPOWIEDZ