mediana , dominata i średnia
mediana , dominata i średnia
Odszkodowania powypadkowe wypłacone przez jeden z oddziałow PZU w pewnym mieście ułożyły się według nastepującego rozkładu:
kwota wypłaconych 0-2 2-4 4-6 6-8 8-10 10-12
odszkodowań w tys zł
liczba klientów z
zakwalifikowanymi odszkodowaniami 3 5 15 20 5 2
oceń asymetrię rozkładu wypłaconych odszkodowań i podaj jej interpretację
Bardzo proszę o pomoc .
kwota wypłaconych 0-2 2-4 4-6 6-8 8-10 10-12
odszkodowań w tys zł
liczba klientów z
zakwalifikowanymi odszkodowaniami 3 5 15 20 5 2
oceń asymetrię rozkładu wypłaconych odszkodowań i podaj jej interpretację
Bardzo proszę o pomoc .
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
mediana , dominata i średnia
Wskazówka: policz medianę, dominantę i średnią, ustaw je w kolejności rosnącej, wtedy będziesz wiedziała, czy rozkład jest lewoskośny czy prawoskośny.
mediana , dominata i średnia
magsta, Hey mam takie samo zadanie jak Ty.
Czy mogłybyśmy porównać wyniki bo nie jestem pewna czy dobrze wyliczyłam
D=6,5 ; M=6,2 ; średnia= 6,05
Czekam na odpowiedź
Czy mogłybyśmy porównać wyniki bo nie jestem pewna czy dobrze wyliczyłam
D=6,5 ; M=6,2 ; średnia= 6,05
Czekam na odpowiedź
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
mediana , dominata i średnia
Larouxx25, dominanta ok, mediana wychodzi mi \(\displaystyle{ 6,25}\), a średnia \(\displaystyle{ 6}\).
Ostatnio zmieniony 1 lis 2012, o 13:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
mediana , dominata i średnia
\(\displaystyle{ D=x_0+ c_0 \cdot \frac{n_0-n_{-1}}{2n_0-n_{-1}-n_{+1}} =6+2 \cdot \frac{20-15}{2 \cdot 20-15-5}=6+2 \cdot \frac{5}{20}=6+0,5=6,5}\)
\(\displaystyle{ Me=x_0+ \frac{c_0}{n_0}\left( pMe-n_{isk-1}\right)=6+ \frac{2}{20} \left( 25,5-23 \right) =6+0,1 \cdot 2,5=6+0,25=6,25}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{ \sum x^*_i n_i }{n} = \frac{300}{50}=6}\)
Liczycie jakoś inaczej?
\(\displaystyle{ Me=x_0+ \frac{c_0}{n_0}\left( pMe-n_{isk-1}\right)=6+ \frac{2}{20} \left( 25,5-23 \right) =6+0,1 \cdot 2,5=6+0,25=6,25}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{ \sum x^*_i n_i }{n} = \frac{300}{50}=6}\)
Liczycie jakoś inaczej?
mediana , dominata i średnia
Ok Dominata rzeczywiście 6.50 ja źle napisałam , ale nie wiem dalej co z medianą : czemu (25,5-23) ja liczę cały czas 25-23
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy