Estymacja metodą największej wiarygodności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Estymacja metodą największej wiarygodności

Post autor: MakCis »

Niech \(\displaystyle{ X_1, ...,X_n}\) będzie próbą losową z rozkładu o gęstosci
\(\displaystyle{ f(x|\theta) = \frac{1}{\theta}}\), \(\displaystyle{ 0 \le x \le \theta}\), \(\displaystyle{ \theta > 0}\).
Wyznacz estymator największej wiarygodności parametru \(\displaystyle{ \theta}\) .

Tworzę funkcję \(\displaystyle{ L(\theta | x) = \prod_{i=1}^{n} \frac{1}{ \theta} = \theta ^{-n}}\).

Okazuje się, że jej pochodna zeruje się tylko dla\(\displaystyle{ n=0}\) i co więcej druga pochodna w tym punkcie jest również równa zeru. Co zrobić w takim przypadku?
miodzio1988

Estymacja metodą największej wiarygodności

Post autor: miodzio1988 »

No dla \(\displaystyle{ n}\) nie patrzymy czy się zeruje w ogóle. Dla parametru patrzymy
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Estymacja metodą największej wiarygodności

Post autor: MakCis »

No tak, czyli w tym przypadku nie da się wyznaczyć estymatora?
ODPOWIEDZ