Przedział ufności dla średniej duża próba
Przedział ufności dla średniej duża próba
Mam taką wielką prośbę. Czy ktoś wie jaki jest poprawny wzór na taki przedział? Bo ja znalazłam dwa różne i już nie wiem, który to;/ A próba duża tzn. że\(\displaystyle{ n > 30}\)? I jeżeli ktoś by miał jakiś konkretny przykład zadania z taką próbą z rozwiązaniem to będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję:*
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 22:57 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Przedział ufności dla średniej duża próba
Tak, dla \(\displaystyle{ n>30}\) próbę uznajemy za próbę dużą. Może podaj te dwa wzory, które znalazłaś?
Przedział ufności dla średniej duża próba
\(\displaystyle{ (\overline{x}-u\frac{s}{\sqrt{n}},\overline{x}+u\frac{s}{\sqrt{n}})}\)
to by był jeden wzór z kolei spotkalam się też z informacją, ze tu trzeba skorzystać z twierdzenia Lindberga-Levy'ego, ale to to już w ogóle bym nie wiedziała jak;/
W ksiażce do statystyki Krysickiego znalazłam, ze duża próba to gdy n większe od 100. I bądż tu madrym...
to by był jeden wzór z kolei spotkalam się też z informacją, ze tu trzeba skorzystać z twierdzenia Lindberga-Levy'ego, ale to to już w ogóle bym nie wiedziała jak;/
W ksiażce do statystyki Krysickiego znalazłam, ze duża próba to gdy n większe od 100. I bądż tu madrym...
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Przedział ufności dla średniej duża próba
Dobry masz wzór. A to, żeby wykorzystać twierdzenie Lindberga-Levy'ego, czyli po prostu Centralne twierdzenie graniczne, to też prawda, bo o to właśnie chodzi w dużych próbach - przybliżamy rozkładem normalnym, a dla małych prób wykorzystujemy rozkład t-Studenta.
Co do liczebności próby - może w jakimś innym kontekście u Krysickiego występuje taka liczebność? Na pewno chodzi o estymację?
Co do liczebności próby - może w jakimś innym kontekście u Krysickiego występuje taka liczebność? Na pewno chodzi o estymację?
Przedział ufności dla średniej duża próba
No właśnie o estymacje;/ No ale już nieważne:) Dziękuję:*
Aha, i jeszcze nasz Pan od statystyki kazał się dowiedzieć, cytuję "o jakie statystyki testowe się opiera?" to wyliczanie tego przedziału. Wiesz może co miał na myśli? I zastosowanie tego cuda;/
Aha, i jeszcze nasz Pan od statystyki kazał się dowiedzieć, cytuję "o jakie statystyki testowe się opiera?" to wyliczanie tego przedziału. Wiesz może co miał na myśli? I zastosowanie tego cuda;/
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Przedział ufności dla średniej duża próba
Na statystyce testowej \(\displaystyle{ U}\) (oznaczana też jako \(\displaystyle{ Z}\)) dla dużych prób, która ma rozkład normalny standaryzowany:
\(\displaystyle{ U= \frac{\overline{x}-\mu}{s} \sqrt{n} \sim N\left( 0,1\right)}\)
Można zapisać przedział ufności dla średniej:
\(\displaystyle{ \overline{x}-u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}<\mu<\overline{x}+u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}}\)
Po przekształceniach:
\(\displaystyle{ -u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}<\overline{x}-\mu<u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}} \\
-u_{\alpha}<\frac{\overline{x}-\mu}{s} \sqrt{n}<u_{\alpha} \\
-u_{\alpha}<U<u_{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ U= \frac{\overline{x}-\mu}{s} \sqrt{n} \sim N\left( 0,1\right)}\)
Można zapisać przedział ufności dla średniej:
\(\displaystyle{ \overline{x}-u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}<\mu<\overline{x}+u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}}\)
Po przekształceniach:
\(\displaystyle{ -u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}<\overline{x}-\mu<u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}} \\
-u_{\alpha}<\frac{\overline{x}-\mu}{s} \sqrt{n}<u_{\alpha} \\
-u_{\alpha}<U<u_{\alpha}}\)
Przedział ufności dla średniej duża próba
Super:) Dziękuje Ci:* Bardzo mi pomogłaś:)-- 16 paź 2012, o 21:08 --A mogłabyś mi jeszcze tak po polskiemu nie matematycznemu:) wytłumaczyć o co chodzi z tym twierdzeniem granicznym i jak to się ma do tego? Przepraszam że tak mecze, ale tłumok ze mnie;/ Zazdroszczę wiedzy:)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Przedział ufności dla średniej duża próba
Najprościej jak tylko się da: CTG mówi, że rozkład średniej z próby zbiega do rozkładu normalnego. Dzięki temu, że mamy CTG do obliczenia statystyki testowej dla dużej próby posługujemy się właśnie rozkładem normalnym.
To normalne, że na początku to dla Ciebie czarna magia, też tak miałam. Z czasem Ci się to jakoś w głowie poukłada.
To normalne, że na początku to dla Ciebie czarna magia, też tak miałam. Z czasem Ci się to jakoś w głowie poukłada.