test ilorazu wiarygodnosci

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

test ilorazu wiarygodnosci

Post autor: withdrawn »

Zmienna X ma rozkład jednostajny na (0,a). Dla n-elementowej próby prostej z tego rozkladu wyznaczyć test ilorazu wiarygodności na poziomie istotności 0,05 dla testowania hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: a = 10}\)
\(\displaystyle{ H_{1} :a < 10}\)
Jaką decyzję należy podjąć, gdy w próbie uzyskano wartosci:
\(\displaystyle{ 4.8 , 5.0 , 3.1 , 3.8}\) ?

{Prosze mi podac jakis schemat dzialania,to ja to wylicze,ale narazie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac:(
miodzio1988

test ilorazu wiarygodnosci

Post autor: miodzio1988 »

Jaki test znasz do weryfikacji takiej hipotezy?
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

test ilorazu wiarygodnosci

Post autor: withdrawn »

szczerze mowiac zadnego, ale w poleceniu jest test wiarygodnosci... jest na to wzor okropnie wygladajacy... jakbym jeszcze wiedziala co do czego zastosowac to byloby super,ale tutaj od Ciebie pewnie nie uzyskac taki informacji,bo od razu uslysze,ze gotowiec;/
miodzio1988

test ilorazu wiarygodnosci

Post autor: miodzio1988 »

jest na to wzor okropnie wygladajacy..
Pokaż ten wzór. I zapisz od razu wszystko(daną hipotezę, statystykę testową, obszar krytyczny), żeby nie było dziwnych znaczków jak poprzednio
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

test ilorazu wiarygodnosci

Post autor: withdrawn »

\(\displaystyle{ \lambda(x)= \frac{ e^{-n \theta_{0}} \frac {\theta_{0}^{ \sum(X_{i}) }}{\prod X_{i}!} } { e^{-n \overline{X}} \frac {\overline{X}^{ \sum(X_{i}) }}{\prod X_{i}!}}}\)

hipotezy mam zapisane niby powyzej \(\displaystyle{ H_{0}}\) i \(\displaystyle{ H_{1}}\)
BlueSky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 11 cze 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 31 razy

test ilorazu wiarygodnosci

Post autor: BlueSky »

Podbijam. Czy mógłby ktoś napisać w jakiś zrozumiały sposób jak rozwiązać to zadanie?
ODPOWIEDZ