Wyznacz parametry rozkładu korzystając z decyli i kwartyli

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kalachpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:53
Płeć: Mężczyzna

Wyznacz parametry rozkładu korzystając z decyli i kwartyli

Post autor: kalachpl »

nie sądzę aby był potrzebny latex do tak rażąco prostego zapisu, ale ok, proszę bardzo

Zmienna losowa X ma rozkład normalny, wiadomo że \(\displaystyle{ Q_{3} = 0,75}\) oraz \(\displaystyle{ D_{9} =0,9}\) . Znajdź wartości \(\displaystyle{ x_{i}}\) spełniające warunki

\(\displaystyle{ a)\; P(X< x_{1} ) = 0,55586\\
b)\; P(X > x_{2} )= 0,19751\\
c)\; P( x_{3} < X < 0,85) = 0,32935\\
d)\; P(0,5 < X < x_{4} ) = 0,33354}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2012, o 14:24 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ