Witam serdecznie potrzebna mi pomoc w rozwiązaniu testu, szukałem odpowiedzi ale są one dość rozbieżne, mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc.
Wybrać odpowiedź i wpisać A, B, C lub D. Prawidłowa jest jedna odpowiedź. (6x2pkt).
1) Jeżeli większość wartości cechy jest większa od średniej to oznacza występowanie:
A. Braku wariancji
B. Asymetrii prawostronnej
C. Asymetrii lewostronnej
D. Symetrii
2) Jeżeli współczynnik V-Cramera przyjmuje wartość 0,95 to występuje:
A. Zależność ujemna
B. Zależność
C. Zależność dodatnia
D. Brak zależności.
3) Indeksy indywidualne są w porównaniu z przyrostami względnymi:
A. Mniejsze o 1
B. Większe o 1
C. Takie same
D. Większe dwukrotnie
4) Jeśli poziom zjawiska wzrósł 4 krotnie to oznacza to wzrost o:
A. 300%
B. 400%
C. 200%
D. 40%
5)Jeżeli współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a_1}\) funkcji regresji \(\displaystyle{ y=ax+a}\) (?) jest ujemny to występuje:
A. Brak zależności
B. Zależność dodatnia
C. Jest to niemożliwe
D. Zależność ujemna
6)Jeśli średnia arytmetyczna i odchylenie standardowe są sobie równe to:
A. Jest to niemożliwe
B. \(\displaystyle{ V(x)=1}\)
C. Brak zależności
D. Szereg jest symetryczny
PRAWDA/FAŁSZ:
1) Jeżeli rozkład jest symetryczny, to wariancja jest równa 0.
2) Do badania siły zależności nieliniowej wykorzystujemy współczynnik exy
3) Metoda średnich ruchomych służy do wyodrębniania trendu
4) Dominanta jest zawsze wieksza od mediany
5) Siłę zależności pomiędzy cechami jakościowymi opisują stosunki korelacyjne
6) Średni indeks opisujące przeciętne zmiany jest średnią geometryczną indeksów
łańcuchowych.
7) Współczynnik skośności Pearsona może przyjąć wartości większe od 1
8) Dodatnia zależność korelacyjna występuje gdy wartości obu cech maleją.
9) Multiplikatywne wskaźniki wahań sezonowych przyjmują wyłącznie wartości
dodatnie.
10)Mediana jest większa lub równa od kwartyla pierwszego.
Zad.1
Wyznaczono funkcję trendu oraz addytywne wskaźniki wahań sezonowych wartości
sprzedaży kwartalnej pewnego artykułu za okres \(\displaystyle{ 2000(?)-2010 (t=1,2,…,12)}\).
Funkcja trendu \(\displaystyle{ y_1=1,2t+10}\) oraz\(\displaystyle{ w_1=0,2 w_2=-0,6 w_3=-1,2 w_4=1,6}\). Jakiej wartości sprzedaży
należy się spodziewać w trzecim kwartale roku 2011?
Zad 2
Miesięczne wydatki na prasę dla wylosowanych rodzin były następujące (w zł) \(\displaystyle{ 25, 35, 70,
110, 30, 30, 70, 30}\). Wyznaczyć poznane miary przeciętne i zbadać zróżnicowanie.
Zad 3
Obliczyć współczynnik korelacji liniowej Pearsona.
\(\displaystyle{ \begin{array}{l|lllll}
x_1& 2& 5& 5& 5& 8\\
y_1& 4& 4& 5& 8& 9
\end{array}}\)
Analiza struktury, dynamiki itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 wrz 2012, o 11:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Analiza struktury, dynamiki itp.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, o 12:21 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Analiza struktury, dynamiki itp.
Może podaj chociaż swoje propozycje odpowiedzi? Zapewniam Cię, że trochę dobrych chęci i znalazłbyś wyjaśnienia do tych pytań.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 wrz 2012, o 11:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Analiza struktury, dynamiki itp.
Monia a wiec tak-
1, B
2, C
3, B
4, B
5, D
6, D
PRAWDA FAŁSZ
1 F
2 f
3 P
4 f
5 f
6 ?
7f
8p
9p
10 f
Niestety co do wielu odpowiedzi nie mam pewnosci.Jeśli ktos zna odpowiedź przynajmniej na część to bede wdzięczny.
1, B
2, C
3, B
4, B
5, D
6, D
PRAWDA FAŁSZ
1 F
2 f
3 P
4 f
5 f
6 ?
7f
8p
9p
10 f
Niestety co do wielu odpowiedzi nie mam pewnosci.Jeśli ktos zna odpowiedź przynajmniej na część to bede wdzięczny.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Analiza struktury, dynamiki itp.
ABCD:
1. źle, poczytaj czym się różni asymetria lewostronna od prawostronnej
2. źle, współczynnik V-Cramera nie przyjmuje wartości ujemnych (spójrz chociażby na wzór), więc możemy stwierdzić tylko siłę zależności, a nie jej kierunek
3. OK
4. no tutaj to się jeszcze raz zastanów, zrób sobie przykład na prostych liczbach
5. OK
6. źle, spójrz na wzór współczynnika zmienności
P/F
1. F
2. P
3. F
4. F
5. ?
6. ?
7. F
8. P
9. P
10. P
Być może nie mam racji w którymś pytaniu.
1. źle, poczytaj czym się różni asymetria lewostronna od prawostronnej
2. źle, współczynnik V-Cramera nie przyjmuje wartości ujemnych (spójrz chociażby na wzór), więc możemy stwierdzić tylko siłę zależności, a nie jej kierunek
3. OK
4. no tutaj to się jeszcze raz zastanów, zrób sobie przykład na prostych liczbach
5. OK
6. źle, spójrz na wzór współczynnika zmienności
P/F
1. F
2. P
3. F
4. F
5. ?
6. ?
7. F
8. P
9. P
10. P
Być może nie mam racji w którymś pytaniu.