Według Zarządu Transportu Publicznego jeden na dziesięciu pasażerów korzysta z komunikacji publicznej bez ważnego biletu. Wczoraj między 8.00 a 9.00 rano z komunikacji skorzystało 20 000 pasażerów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wczoraj między 8.00 a 9.00 1050 pasażerów lub więcej nie posiadało ważnego biletu? Z jakiego granicznego twierdzenia skorzystasz?
Byłabym niezmiernie wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Pozdrawiam.
Prawdopodobieństwo- twierdzenia graniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Prawdopodobieństwo- twierdzenia graniczne
Korzystasz z Centralnego Twierdzenia Granicznego (a raczej jego szczególnego przypadku - twierdzenia De Moivre'a-Laplace'a):
\(\displaystyle{ P(X_{i}=0)= \frac{9}{10}, \quad P(X_{i}=1)=\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P\left( 1050 \le \sum_{i=1}^{20000}X_{i}\right) =P\left( 1050 -20000 \cdot\frac{1}{10}\le \sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} \right)= \\ P\left( -950 \le \sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} \right)=
P\left( \frac{-950}{ \sqrt{20000 \cdot \frac{9}{10}\cdot \frac{1}{10} } } \le \frac {\sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} }{\sqrt{20000 \cdot \frac{9}{10}\cdot \frac{1}{10} }} \right)=
P\left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \le \frac {\sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} }{30\sqrt{2}} \right) \approx 1-\Phi \left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \right)}\)
(o ile się nie pomyliłem, co jest bardzo prawdopodobne )
\(\displaystyle{ P(X_{i}=0)= \frac{9}{10}, \quad P(X_{i}=1)=\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P\left( 1050 \le \sum_{i=1}^{20000}X_{i}\right) =P\left( 1050 -20000 \cdot\frac{1}{10}\le \sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} \right)= \\ P\left( -950 \le \sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} \right)=
P\left( \frac{-950}{ \sqrt{20000 \cdot \frac{9}{10}\cdot \frac{1}{10} } } \le \frac {\sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} }{\sqrt{20000 \cdot \frac{9}{10}\cdot \frac{1}{10} }} \right)=
P\left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \le \frac {\sum_{i=1}^{20000}X_{i} -20000 \cdot\frac{1}{10} }{30\sqrt{2}} \right) \approx 1-\Phi \left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \right)}\)
(o ile się nie pomyliłem, co jest bardzo prawdopodobne )
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2012, o 18:02 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 4 razy
Prawdopodobieństwo- twierdzenia graniczne
doszłam do podonych wniosków, ale wynik wychodzi -22.39 co chyba jest nieprawdopodobne, jeśli mamy korzystać z dystrybutanty rozkładu normalnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Prawdopodobieństwo- twierdzenia graniczne
Wg mnie to jest prawdopodobne:
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \right) \approx 0}\)
a więc
\(\displaystyle{ 1-\Phi \left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \right) \approx 1}\)
Czyli wychodzi, że prawie na pewno 1050 lub więcej pasażerów było gapowiczami. Jest to zgodne z intuicją, bo skoro średnio co dziesiąty jest gapowiczem, to wśród 20000 powinno być około 2000 tych gapowiczów, czyli zdecydowanie więcej niż 1050.
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \right) \approx 0}\)
a więc
\(\displaystyle{ 1-\Phi \left( \frac{-950}{ 30 \sqrt{2 } } \right) \approx 1}\)
Czyli wychodzi, że prawie na pewno 1050 lub więcej pasażerów było gapowiczami. Jest to zgodne z intuicją, bo skoro średnio co dziesiąty jest gapowiczem, to wśród 20000 powinno być około 2000 tych gapowiczów, czyli zdecydowanie więcej niż 1050.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 4 razy