3 zadania ze statystyki
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 06:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
3 zadania ze statystyki
Dzień dobry!
Potrzebuje rozwiązać 3 zadania ze statystyki,ale nie wiem z czego trzeba skorzystać, z góry dziękuje za pomoc, Zadania są takie:
1. Co czwarta kobieta spośród 200 przebadanych i 45 mężczyzn spośród 300 przebadanych uznało, że zamierzają oglądać usilnie reklamowany film. Czy można uznać, że chęć obejrzenia tego filmu jest niezależna od płci respondenta?
2. Tygodniowy średni czas spędzony przed telewizorem dla przebadanych 352 mieszkańców wsi był równy 12 godzin, a dla 474 mieszkańców miasta – 15 godzin. Odchylenia standardowe były odpowiednio równe: 4,2 godziny i 3,8 godzin. Czy mamy uzasadnione podstawy, by twierdzić, że mieszkańcy miasta częściej oglądają telewizję niż mieszkańcy wsi.
3. Tylko 15 studentów spośród 228 zamierza skorzystać z ofert pracy wakacyjnej za granicą. Wśród 340 studentek chęć taką zadeklarowało 62 osoby. Czy chęć pracy wakacyjnej jest uzależniona od płci? Jak silny jest ten związek?
wojtek
Potrzebuje rozwiązać 3 zadania ze statystyki,ale nie wiem z czego trzeba skorzystać, z góry dziękuje za pomoc, Zadania są takie:
1. Co czwarta kobieta spośród 200 przebadanych i 45 mężczyzn spośród 300 przebadanych uznało, że zamierzają oglądać usilnie reklamowany film. Czy można uznać, że chęć obejrzenia tego filmu jest niezależna od płci respondenta?
2. Tygodniowy średni czas spędzony przed telewizorem dla przebadanych 352 mieszkańców wsi był równy 12 godzin, a dla 474 mieszkańców miasta – 15 godzin. Odchylenia standardowe były odpowiednio równe: 4,2 godziny i 3,8 godzin. Czy mamy uzasadnione podstawy, by twierdzić, że mieszkańcy miasta częściej oglądają telewizję niż mieszkańcy wsi.
3. Tylko 15 studentów spośród 228 zamierza skorzystać z ofert pracy wakacyjnej za granicą. Wśród 340 studentek chęć taką zadeklarowało 62 osoby. Czy chęć pracy wakacyjnej jest uzależniona od płci? Jak silny jest ten związek?
wojtek
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 06:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
3 zadania ze statystyki
Tylko takie polecenie jest. Nie wiem w ogóle jak się za to zabrać, choć ze statystyki kapuje dosyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 06:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
3 zadania ze statystyki
Ach, czyli mamy do czynienia z testem? To już jakaś podpowiedź bo nie mogłem tego zajarzyć. No pewno będzie inny test dla 3, inny dla 4, coś przeglądam, test dla wartości średniej>?
3 zadania ze statystyki
jeszcze raz.chęć obejrzenia tego filmu jest niezależna od płci respondenta?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 06:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
3 zadania ze statystyki
przepraszam, ale nie mogę zaczaić, jest to test parametryczny czy nie? myślałem że chodzi o 2 proporcje
-- 19 wrz 2012, o 21:38 --
doszukałem się że istnieje coś takiego jak test niezależności chi kwadrat, może to-- 19 wrz 2012, o 21:51 --więc chyba to jest test chi kwadrat i trzeba zrobić tabelkę? tak? proszę o wskazówki, dzięki
-- 19 wrz 2012, o 21:38 --
doszukałem się że istnieje coś takiego jak test niezależności chi kwadrat, może to-- 19 wrz 2012, o 21:51 --więc chyba to jest test chi kwadrat i trzeba zrobić tabelkę? tak? proszę o wskazówki, dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 06:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
3 zadania ze statystyki
\(\displaystyle{ \begin{array}{l|c|c|c}
\text{płeć/film} & \text{ogląda} & \text{nie ogląda} & \text{razem} \\\hline
\text{kobieta} & 50 & 150 & 200 \\
\text{mężczyzna}& 45 & 255 & 300 \\
\text{suma} & 95 & 405 & 500
\end{array}}\)
tak to ma wyglądać?
-- 19 wrz 2012, o 21:58 --
i teraz liczyć liczebności teoretyczne?
\text{płeć/film} & \text{ogląda} & \text{nie ogląda} & \text{razem} \\\hline
\text{kobieta} & 50 & 150 & 200 \\
\text{mężczyzna}& 45 & 255 & 300 \\
\text{suma} & 95 & 405 & 500
\end{array}}\)
tak to ma wyglądać?
-- 19 wrz 2012, o 21:58 --
i teraz liczyć liczebności teoretyczne?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2012, o 22:05 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 06:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
3 zadania ze statystyki
wychodzi mi kolejna tabelka w taki sposób, dobrze to jest?
\(\displaystyle{ \begin{array}{l|c|c|c} \text{płeć/film} & \text{ogląda} & \text{nie ogląda} & \text{razem} \\\hline \text{kobieta} & 38 & 162 & 200 \\ \text{mężczyzna}& 57 & 243 & 300 \\ \text{suma} & 95 & 405 & 500 \end{array}}\)-- 20 wrz 2012, o 09:40 --dalej według mnie tak:
\(\displaystyle{ \lambda_{emp}^{2} \approx 7,797}\)
teraz nie wiem czy poziom ufności sam sobie dobieram? mam wziąć wartość:
\(\displaystyle{ \lambda_{0,05;1}^{2} czy \lambda_{0,05;2}^{2}}\)
widzę, ze n=r-1=2-1=1? r-to ilość rzędów czyli mężczyźni i kobiety?
i odrzucam Ho, że nie zależy od płci, wychodzi mi bardzo slaba zależność T=1,5625%.
Bardzo dziękuje za sprawdzenie tego i za wszelkie wskazówki.
\(\displaystyle{ \begin{array}{l|c|c|c} \text{płeć/film} & \text{ogląda} & \text{nie ogląda} & \text{razem} \\\hline \text{kobieta} & 38 & 162 & 200 \\ \text{mężczyzna}& 57 & 243 & 300 \\ \text{suma} & 95 & 405 & 500 \end{array}}\)-- 20 wrz 2012, o 09:40 --dalej według mnie tak:
\(\displaystyle{ \lambda_{emp}^{2} \approx 7,797}\)
teraz nie wiem czy poziom ufności sam sobie dobieram? mam wziąć wartość:
\(\displaystyle{ \lambda_{0,05;1}^{2} czy \lambda_{0,05;2}^{2}}\)
widzę, ze n=r-1=2-1=1? r-to ilość rzędów czyli mężczyźni i kobiety?
i odrzucam Ho, że nie zależy od płci, wychodzi mi bardzo slaba zależność T=1,5625%.
Bardzo dziękuje za sprawdzenie tego i za wszelkie wskazówki.