Witam, mam problem z zadaniem, nie proszę o gotowca ale chciałabym bardzo prosić o jakąkolwiek wskazówkę, bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Wykaż, że jeśli cecha \(\displaystyle{ X}\) elementów populacji ma wartość przeciętną \(\displaystyle{ E(X)}\), to jej estymator czyli średnia arytmetyczna z próby jest zgodny i nieobciążony.
Wykazać że estymator jest zgodny i nieobciązony
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wykazać że estymator jest zgodny i nieobciązony
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, o 10:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wykazać że estymator jest zgodny i nieobciązony
Czy wystarczającym rozwiązaniem tego zadania jest:
\(\displaystyle{ E(\overline{X}) = E( \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} X_{i}) = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} E( X_{i})= \frac{1}{n} nm = m}\)
?
\(\displaystyle{ E(\overline{X}) = E( \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} X_{i}) = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n} E( X_{i})= \frac{1}{n} nm = m}\)
?