Średnia arytmetyczna różnych od zera liczb...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
nevergiveup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 22 sty 2012, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: house of flying daggers
Podziękował: 34 razy

Średnia arytmetyczna różnych od zera liczb...

Post autor: nevergiveup »

treść zadania

Średnia arytmetyczna różnych od zera liczb \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) jest równa \(\displaystyle{ \frac{4x}{7}}\). Czy na podstawie tej informacji można obliczyć, ile jest równe \(\displaystyle{ \frac{x}{y}}\)?

wiem, że się da to obliczyć, ale nie wiem jak
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Średnia arytmetyczna różnych od zera liczb...

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ y=\frac{x}{\frac{x}{y}},}\)

\(\displaystyle{ \frac{x+y}2=\ldots}\)
ODPOWIEDZ