Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
Wyznacz tak stałą A,aby :
F(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases}
0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x \le 1\\
2(1- \frac{1}{x} ) \ \ \ 1<x \le A\\
1 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x>A \\
\end{cases}}\)
była dystrybuantą zmiennej losowej X. Oblicz EX i \(\displaystyle{ P(-1 \le X<1,5)}\) korzystając z funkcji gęstości i dystrybuanty.
Rozwiązanie :
Od początku wyznaczam stałą A. Czy to ma coś wspólnego z tymi 4 warunkami,które muszą być spełnione by zaistniała dystrybuanta ?
1. F(x) jest niemalejąca.
2. F(x) jest prawostronnie ciągła.
3. \(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty } F(x)=0}\)
4. \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } F(x)=1}\)
Jakieś podpowiedzi ?
F(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases}
0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x \le 1\\
2(1- \frac{1}{x} ) \ \ \ 1<x \le A\\
1 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x>A \\
\end{cases}}\)
była dystrybuantą zmiennej losowej X. Oblicz EX i \(\displaystyle{ P(-1 \le X<1,5)}\) korzystając z funkcji gęstości i dystrybuanty.
Rozwiązanie :
Od początku wyznaczam stałą A. Czy to ma coś wspólnego z tymi 4 warunkami,które muszą być spełnione by zaistniała dystrybuanta ?
1. F(x) jest niemalejąca.
2. F(x) jest prawostronnie ciągła.
3. \(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty } F(x)=0}\)
4. \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } F(x)=1}\)
Jakieś podpowiedzi ?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
Punkt 4 jest załatwiony trzecią wartością \(\displaystyle{ F}\), brakuje ciągłości. Musi być \(\displaystyle{ A=2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
Oh dziękuję. Aby obliczyć EX z podanej dystrybuanty. To skorzystać ze wzoru :
\(\displaystyle{ EX= \sum_{n}^{i=1} x _{i} p _{i}}\)
\(\displaystyle{ EX = \int_{- \infty }^{ \infty } x f(x) dx}\)
W zależności czy jest ona ciągła czy skokowa,a tego właśnie nie wiem.Hmm...
\(\displaystyle{ EX= \sum_{n}^{i=1} x _{i} p _{i}}\)
\(\displaystyle{ EX = \int_{- \infty }^{ \infty } x f(x) dx}\)
W zależności czy jest ona ciągła czy skokowa,a tego właśnie nie wiem.Hmm...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, o 23:54 przez Lansiarz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
Funkcja f(x) jest gęstością zmiennej losowej wtedy i tylko wtedy gdy:
1. \(\displaystyle{ f(x) \ge 0 \ \ dla kazdego \ x \in R}\)
2. \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)dx=1}\)
A dystrybuante wypisałem wyżej.Dlaczego je mylę ?
1. \(\displaystyle{ f(x) \ge 0 \ \ dla kazdego \ x \in R}\)
2. \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)dx=1}\)
A dystrybuante wypisałem wyżej.Dlaczego je mylę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
A granice całkowania to z tą 2 ? Chyba nie bo wtedy to nie jest gęstość,a dystrybuanta.Wobec tego jakie będą granice całkowania ?
Bo jeżeli jednak z tą 2 to będzie tak
\(\displaystyle{ EX \int_{- \infty }^{1} x0dx + \int_{1}^{2} x(2(1- \frac{1}{x} ))dx + \int_{2}^{ \infty } xdx= 1}\)
Bo jeżeli jednak z tą 2 to będzie tak
\(\displaystyle{ EX \int_{- \infty }^{1} x0dx + \int_{1}^{2} x(2(1- \frac{1}{x} ))dx + \int_{2}^{ \infty } xdx= 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
Tak na chłopski rozum to z A=2 mam dystrybuantę i jej granicę. I teraz muszę podstawić za A taką wartość by otrzymać funkcję gęstości ?
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczanie stałej by była dystrybuantą
Dystrybuanta :
F(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x \le 1\\ 2(1- \frac{1}{x} ) \ \ \ 1<x \le 2\\ 1 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x>2 \\ \end{cases}}\)
Gęstość :
f(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x \le 1 \ (poniewaz \ pochodna z 0 to 0 więc tak zostaje ?)\\
\frac{2}{x ^{2} } \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ 1<x \le 2 \\
\end{cases}}\)
Dobrze?
F(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x \le 1\\ 2(1- \frac{1}{x} ) \ \ \ 1<x \le 2\\ 1 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x>2 \\ \end{cases}}\)
Gęstość :
f(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x \le 1 \ (poniewaz \ pochodna z 0 to 0 więc tak zostaje ?)\\
\frac{2}{x ^{2} } \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ 1<x \le 2 \\
\end{cases}}\)
Dobrze?