Rozkład estymatora i błąd standardowy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MachineMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozkład estymatora i błąd standardowy

Post autor: MachineMan »

Witam
Szykuje się właśnie do poprawki ze statystyki i z jednego zadania odpowiedź wychodzi mi zupełnie inna niż być powinna. Zamieszczam je poniżej:

Szacując nieznany przeciętny czas dojazdu do pracy ogółu pracowników pewnej firmy, wylosowano próbę \(\displaystyle{ 100}\) pracowników i obliczono wartość estymatora \(\displaystyle{ x=50}\) minut oraz \(\displaystyle{ S(x)=20}\) minut
a) ustal rozkład estymatora \(\displaystyle{ x}\) i podaj liczbową wielkość jego błędu standardowego;
b) oszacuj punktowo nieznany przeciętny czas dojazdu do pracy ogółu pracowników badanej firmy.

wyniki w odpowiedziach są następujące:
\(\displaystyle{ a) 0,2\\
b) m=20\pm 0,2}\)


Według mnie odpowiedź na pierwszy podpunkt to \(\displaystyle{ 2}\) (niestety nie wiem jak ustalić ten rozkład), a na drugi \(\displaystyle{ 50\pm 2}\)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 21:07 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ