testy istotności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lunacoil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 wrz 2012, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

testy istotności

Post autor: lunacoil »

Proszę o jakąś wskazówkę:

Porównano jakość 2 produktów. W próbach uzyskano wyniki:

A: 25,1 28,3 27,1 26,5 25,9 27,9

B: 26,3 29,1 25,4 27,3 25,8 28,8

Czy można statystycznie wykazać, że produkt B jest gorszej jakości?? Poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha =0,05}\).

\(\displaystyle{ H_0}\): produkt A jest gorszy lub jest taki sam jak B
\(\displaystyle{ u_1 \le u_2}\)

\(\displaystyle{ H_1}\): produkt B ma jest gorszy od A
\(\displaystyle{ u_1 > u_2}\)

liczę ze wzoru:

\(\displaystyle{ t= \frac {u_2 -u_1 }{\sqrt \frac{n_2 * S^{2}_{2} + n_1 *S^{2}_{1}}{n_1 +n_2 -2} * ( \frac {1}{n_1} + \frac {1}{n_2})}}\)

i co w dalszej kolejności należy zrobić w tym zadaniu?
szw1710

testy istotności

Post autor: szw1710 »

Za wzory nie odpowiadam - sam musiałbym zajrzeć do notatek. Chodzi w każdym razie o test istotności dla dwóch średnich. Zakładało się tam chyba rozkłady normalne obu cech. Po wyliczeniu statystyki testowej \(\displaystyle{ t}\)musisz wyznaczyć obszar krytyczny. Potem sprawdzić czy statystyka testowa \(\displaystyle{ t}\) lezy w tym obszarze. Jeśli tak, to odrzucamy \(\displaystyle{ H_0,}\) jeśli nie, to brak podstaw do jej odrzucenia.
ODPOWIEDZ