Witajcie, mam pytanie do takiego zadnka:
Masa ma rozkład: \(\displaystyle{ N(m, \partial )}\)
Mając ilość masy, otrzymano w próbce następujące wyniki:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{10} x _{i} =12}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{10} x _{i} ^{2} =14,436}\)
a. na tej podstawie zbudowac 95% przedział ufności dla średniej ilości masy
b. \(\displaystyle{ \alpha =0,1}\) zweryfikowac hipotezę, że średnia ilośc masy wynosi 1,21
W sumie to mój problem polega na "braku danych", tzn nie wiem jak oblcizyc s,
czyli: \(\displaystyle{ s= \sqrt{ \frac{1}{n} \sum_{}^{} (x-\overline{x} ^{2} )}}\)
z danych podanych w zadaniu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!
rozkład normalny, odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 23 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
rozkład normalny, odchylenie standardowe
To nie jedyny wzór na wariancję.
\(\displaystyle{ s^2 = \sum_{k=1}^{n} x_{i}^2 -\left( \frac{\sum_{k=1}^{n} x_{i}}{n} \right)^2}\),
gdzie n=10
-- 11 wrz 2012, o 11:58 --
Przepraszam pomyłka
\(\displaystyle{ s^2 = \frac{ \sum_{k=1}^{n} x_{i}^2}{n} -\left( \frac{\sum_{k=1}^{n} x_{i}}{n} \right)^2}\),
gdzie n=10-- 11 wrz 2012, o 11:59 --drugie wyrażenie - to w nawiasie podniesione do kwadratu to twoja średnia
\(\displaystyle{ s^2 = \sum_{k=1}^{n} x_{i}^2 -\left( \frac{\sum_{k=1}^{n} x_{i}}{n} \right)^2}\),
gdzie n=10
-- 11 wrz 2012, o 11:58 --
Przepraszam pomyłka
\(\displaystyle{ s^2 = \frac{ \sum_{k=1}^{n} x_{i}^2}{n} -\left( \frac{\sum_{k=1}^{n} x_{i}}{n} \right)^2}\),
gdzie n=10-- 11 wrz 2012, o 11:59 --drugie wyrażenie - to w nawiasie podniesione do kwadratu to twoja średnia