Statystyka - średnia arytmetyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
osqua
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2010, o 11:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

Statystyka - średnia arytmetyczna

Post autor: osqua »

Witam!

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanie:

Średnia arytmetyczna n liczb wynosi 50. Jeżeli dołączymy do nich liczby 70 i 130, to średnia nowego zestawu będzie równa 70. Oblicz n.

Z góry dziękuję
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Statystyka - średnia arytmetyczna

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ \frac{50n+70+130}{n+2}=70\\50n+200=70n+140\\20n=60\\n=3}\)
ODPOWIEDZ