regresja - wartość Y

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

regresja - wartość Y

Post autor: pocahontas005 »

Witajcie, mam takie zadanko:


\(\displaystyle{ n=6}\) pomiarów X i Y; obliczyć współczynnik korelacji, funkcję liniowej regresji i Y dla \(\displaystyle{ X=3}\)

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|c|c|c|c|c|c|}
\hline
xi & 1 & 2 & 4 & 7 & 10 & 18\\ \hline
yi & 5 & 7 & 10 & 12 & 17 & 21 \\ \hline
\end{tabular}}\)


wyznaczyłam wspóczynnik korelacji \(\displaystyle{ g=0,97}\) i funkcję liniowej regresji \(\displaystyle{ a=0,93}\), \(\displaystyle{ b=5,49}\), nie wiem tylko jak wyznaczyć Y dla \(\displaystyle{ X=3}\)

Z góry dziękuję za odpowiedź!!
szw1710

regresja - wartość Y

Post autor: szw1710 »

Najpierw piszemy równanie regresji, a potem wstawiamy do niego \(\displaystyle{ X=3.}\) To prognozowanie
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

regresja - wartość Y

Post autor: Jacek_Karwatka »

Podstawić:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)

x=3
a i b wyznaczone
ODPOWIEDZ