Witam
Mam pewien problem z następującym zadaniem.
W wyniku testowania grupy studentów otrzymano następujące punkty: {1,2,3,4,2,5,6,5,4,7,8,3,9,10,6,5}
Wyznacz szereg przedziałowo-statystyczny.
No to najpierw liczbę przedziałów.
\(\displaystyle{ n = 16}\)
\(\displaystyle{ k = \sqrt{16}}\)
\(\displaystyle{ k = 4}\) - liczba przedziałów
\(\displaystyle{ h = \frac{x max - x min}{k}}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{10 - 1}{4} = 2,25}\)
Wychodzą mi nastepujące przedziały:
\(\displaystyle{ 1-3}\)
\(\displaystyle{ 4-6}\)
\(\displaystyle{ 7-9}\)
\(\displaystyle{ 10}\)
Jest problem ponieważ w przy ostatniej pozycji nie ma przedziału.
Szereg przedziałowo-statystyczny
Szereg przedziałowo-statystyczny
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2012, o 15:35 przez Melonito, łącznie zmieniany 1 raz.
Szereg przedziałowo-statystyczny
Proszę o sprawdzenie teraz pierwszego postu ponieważ wkradł się błąd w jednym przedziale i problem nadal istnieje.
Szereg przedziałowo-statystyczny
\(\displaystyle{ 1-3\\
4-6 \\
7-9 \\
10-11}\)
a tak nie możesz?
I końce przedziałów to nie muszą być liczby całkowite.
4-6 \\
7-9 \\
10-11}\)
a tak nie możesz?
I końce przedziałów to nie muszą być liczby całkowite.