.
Podatek 80-90 90-100 100-110 110-120 120-130 130-140
l.mieszkańców
w gminie A 5 20 35 20 15 5
l.mieszkańców
w gminieB 30 50 60 40 15 5
A =108,5 S=12,36
B=103,75 S=12,49
-Przedział ufności do którego z prawdopodobieństwem 0.97 należy przeciętny poziom wydatków w gminie A, precyzja oszacowania
-Czy odsetek mieszkańców w gminie A płacących podatki nie wyższe niż 110 jest niższy niż odsetek mieszkańców płacących takie same podatki w gminie B, poziom błędu wynosi 4%
-Jak liczna ma być próba losowa aby z prawdopodobieństwem 0.94 ustalić przeciętną wysokość podatków w gminie B z dokładnością do 5zł
-Na poziomie istotności 0,05 stwierdzić czy prawda jest, że średnia wysokość podatków w gminie A przekracza średnią wysokość podatków w gminie B
-Jak duża ma być próba losowa aby na poziomie istotności 0,95 ocenić odsetek mieszkańców w gminie B płacących podatki nie wyższe niż 120 zł i nie niższa niż 100zł. Dokładność 4%
STATYSTYKA przedziały ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
STATYSTYKA przedziały ufności
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2012, o 17:50 przez viruss3000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
STATYSTYKA przedziały ufności
Posiadam wzory ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać:/ Co należy po kolei wykonać
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
STATYSTYKA przedziały ufności
\(\displaystyle{ p \left( x-z \alpha \cdot \frac{ \partial }{ \sqrt{n} } <m<x+z \alpha \cdot \frac{ \partial }{ \sqrt{n} } \right) =1- \alpha}\)
nie wiem skąd się bierze z \(\displaystyle{ \alpha}\) , ogólnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie
nie wiem skąd się bierze z \(\displaystyle{ \alpha}\) , ogólnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2012, o 20:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Skaluj nawiasy. Symbol mnożenia to \cdot.