Ze zbiorowości o rozkładzie normalnym wybrano 5 niezależnych obserwacji, które dały wyniki: 10,1; 8,9; 10,5; 10,8; 9,7. Zbudować przedział ufności dla wartości średniej przy współczynniku ufności 0,95.
\(\displaystyle{ \overline{X}=10\\
n=5\\
\sum_{}^{} (X-\overline{X}) ^{2}=2,2 \\
s^{2}= \frac{1}{5}*2,2=0,44\\
Mam pytanie z jakiego wzoru teraz skorzystać i ile wynosi wartość z tablic?}\)
Rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Więcbork
- Podziękował: 3 razy
Rozkład normalny
\(\displaystyle{ 1- \frac{ \alpha }{2} = 0,025}\)
Nie ma takiej wartości r w tablicy. Szukamy dla n-1.
images/abrasax/rozklad_tStudenta.gif
Nie ma takiej wartości r w tablicy. Szukamy dla n-1.
images/abrasax/rozklad_tStudenta.gif
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Więcbork
- Podziękował: 3 razy
Rozkład normalny
... udenta.pdf
3,4954-- 5 wrz 2012, o 11:39 --Na podstawie próby z poprzedniego zadania, przy założeniu że populacja ma rozkład N(m,1) zweryfikuj hipotezę \(\displaystyle{ H_{0}(m=10,5)}\) tzn. że wartość przeciętna w populacji wynosi 10,5.
\(\displaystyle{ m=10,5\\
\overline{X}=10\\
n=5\\
t_{1- \frac{ \alpha }{2} } \approx 3,49\\
U= \frac{10-10,5}{ \sqrt{0,44} }* \sqrt{5}=- \frac{0,5}{0,66}*2,24 \approx -1,7 \\
Odp. -1,7 znajduje się pomiędzy -3,49 a 3,49 Hipoteza jest więc prawdziwa.\\
Czy to jest wszystko poprawnie zrobione?}\)
3,4954-- 5 wrz 2012, o 11:39 --Na podstawie próby z poprzedniego zadania, przy założeniu że populacja ma rozkład N(m,1) zweryfikuj hipotezę \(\displaystyle{ H_{0}(m=10,5)}\) tzn. że wartość przeciętna w populacji wynosi 10,5.
\(\displaystyle{ m=10,5\\
\overline{X}=10\\
n=5\\
t_{1- \frac{ \alpha }{2} } \approx 3,49\\
U= \frac{10-10,5}{ \sqrt{0,44} }* \sqrt{5}=- \frac{0,5}{0,66}*2,24 \approx -1,7 \\
Odp. -1,7 znajduje się pomiędzy -3,49 a 3,49 Hipoteza jest więc prawdziwa.\\
Czy to jest wszystko poprawnie zrobione?}\)