Statystyka- Zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Statystyka- Zadania.
Cześć!
Błagam Was o pomoc w rozwiązaniu zadań, które umieściłam poniżej. Proszę o podpowiedz jak to zrobić krok po kroku, a rewelacyjnie by było gdyby zadania te zostały w pełni rozwiązane.
1. W pewnej pracy naukowej zamieszczono następujący wynik analiz: t= 2,53 df=20 p=0,02. Czego mogła dotyczyć ta analiza: testowania różnic między grupami, opisu zależności między zmiennymi, zgodności z rozkładem teoretycznym? Podkreśl właściwe. Wyciągnij wnioski z tej analizy podając stosowne argumenty.
2. Zmierzono zawartość azotu w glebie w 16 miejscach lasu. Oblicz 95% przedział ufności przy założeniu, że średnia wynosiła 6,2 mg azotu na dm3, a suma kwadratów odchyleń wynosiła 15. Napisz jakie wnioski możesz wyciągnąć na postawie tego przedziału?
3. Przypisz parametry 1) średnia 2) odchylenie standardowe 3) stopnie swobody
4) wielkość próby 5) P 6) liczba sukcesów, do odpowiednich rozkładów:
8]a. Rozkład normalny
8]b. Rozkład dwumianowy
8]c. Rozkład t-Studenta
8]d. Rozkład chi kwadrat
4. Wykorzystując dane o tempie wzrostu kolonii bakterii przy 20 różnych stężeniach antybiotyku przeprowadzono analizę regresji uzyskując współczynnik nachylenia prostej równy -0,2 i miejsce przecięcia z osią Y=2,9. Podaj:
8]a. Równanie tej regresji
8]b. Wartość tempa wzrostu bakterii dla stężenia równego 3
8]c. Który modle regresji należałoby zastosować
8]d. Jakie założenia dotyczą rozkładów obu zmiennych należałoby podać
5. Dla powyższych danych sprawdź czy zależność obserwowana w tej próbie jest cechą populacji generalnej. Podaj:
8]a. Hipotezę zerową
8]b. Liczbę stopni swobody
8]c. Wartość odpowiedniej statystyki (przyjmij, że współczynnik korelacji wynosi
-0,45)
8]d. Decyzja
8]e. Błąd I rodzaju
6. Pewien badacz przewidywał, że stosunek płci jest 1:1. Pobierając próbę 20 osobników uzyskał jednak 7 samic i 13 samców. Aby sprawdzić na ile uzyskany wynik jest dziełem przypadku przeprowadził odpowiedni test statystyczny, w którym wartości krytyczne wyrażone są w postaci liczby sukcesów. Podaj:
8]a. Hipotezę zerową
8]b. Nazwę rozkładu z którego ten test korzysta
8]c. Określ czy powyższą hipotezę przyjęto czy odrzucono, podając stosowne uzasadnienie
Błagam Was o pomoc w rozwiązaniu zadań, które umieściłam poniżej. Proszę o podpowiedz jak to zrobić krok po kroku, a rewelacyjnie by było gdyby zadania te zostały w pełni rozwiązane.
1. W pewnej pracy naukowej zamieszczono następujący wynik analiz: t= 2,53 df=20 p=0,02. Czego mogła dotyczyć ta analiza: testowania różnic między grupami, opisu zależności między zmiennymi, zgodności z rozkładem teoretycznym? Podkreśl właściwe. Wyciągnij wnioski z tej analizy podając stosowne argumenty.
2. Zmierzono zawartość azotu w glebie w 16 miejscach lasu. Oblicz 95% przedział ufności przy założeniu, że średnia wynosiła 6,2 mg azotu na dm3, a suma kwadratów odchyleń wynosiła 15. Napisz jakie wnioski możesz wyciągnąć na postawie tego przedziału?
3. Przypisz parametry 1) średnia 2) odchylenie standardowe 3) stopnie swobody
4) wielkość próby 5) P 6) liczba sukcesów, do odpowiednich rozkładów:
8]a. Rozkład normalny
8]b. Rozkład dwumianowy
8]c. Rozkład t-Studenta
8]d. Rozkład chi kwadrat
4. Wykorzystując dane o tempie wzrostu kolonii bakterii przy 20 różnych stężeniach antybiotyku przeprowadzono analizę regresji uzyskując współczynnik nachylenia prostej równy -0,2 i miejsce przecięcia z osią Y=2,9. Podaj:
8]a. Równanie tej regresji
8]b. Wartość tempa wzrostu bakterii dla stężenia równego 3
8]c. Który modle regresji należałoby zastosować
8]d. Jakie założenia dotyczą rozkładów obu zmiennych należałoby podać
5. Dla powyższych danych sprawdź czy zależność obserwowana w tej próbie jest cechą populacji generalnej. Podaj:
8]a. Hipotezę zerową
8]b. Liczbę stopni swobody
8]c. Wartość odpowiedniej statystyki (przyjmij, że współczynnik korelacji wynosi
-0,45)
8]d. Decyzja
8]e. Błąd I rodzaju
6. Pewien badacz przewidywał, że stosunek płci jest 1:1. Pobierając próbę 20 osobników uzyskał jednak 7 samic i 13 samców. Aby sprawdzić na ile uzyskany wynik jest dziełem przypadku przeprowadził odpowiedni test statystyczny, w którym wartości krytyczne wyrażone są w postaci liczby sukcesów. Podaj:
8]a. Hipotezę zerową
8]b. Nazwę rozkładu z którego ten test korzysta
8]c. Określ czy powyższą hipotezę przyjęto czy odrzucono, podając stosowne uzasadnienie
Statystyka- Zadania.
Tja i co jeszcze? Jakie konkretnie się problemy pojawiają? Nie, że nie umiem tylko w związku z tymi zadaniami?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Statystyka- Zadania.
nie umiem tego rozwiązać A bardzo potrzebuję odpowiedzi na te pytania. Jak mógłbyś mi pomóc była bym bardzo wdzięczna! Nawet jak umiesz rozwiązać jedno z wyżej wymienionych zadań, to proszę pomóż mi .
Statystyka- Zadania.
Miało być konkretnie. Gotowca nie dostaniesz, więc proszę o konkretną odpowiedz
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Statystyka- Zadania.
df-liczba stopni swobody
t- rozkład
p- udział
Ale dlaczego mnie zacny Pan z tego pyta? Potrzebuję wskazówek, skoro nie ma możliwości, by rozwiązał Pan to zadanie.
Mam mało czasu i tu proszę o zrozumienie, bo nie specjalizuję się w tej dziedzinie, ale w całkiem innej
t- rozkład
p- udział
Ale dlaczego mnie zacny Pan z tego pyta? Potrzebuję wskazówek, skoro nie ma możliwości, by rozwiązał Pan to zadanie.
Mam mało czasu i tu proszę o zrozumienie, bo nie specjalizuję się w tej dziedzinie, ale w całkiem innej
Statystyka- Zadania.
Jaki rozkład? jaki udział? Zacny Pan pyta, żebyś się nauczyła czegoś. Nie chcesz się nauczyć to nie. Idź na korki, zapłacisz to zobaczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 wrz 2012, o 20:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Statystyka- Zadania.
Spokojnie. Mógłby Pan trochę łagodniej mnie potraktować. Cóż, za internetem kryją się ludzie, którzy mają uczucia i widocznie nie zdaje sobie Pan sprawy z tego.
Już nie potrzebuję Pana pomocy.
Już nie potrzebuję Pana pomocy.