Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Ezi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 sie 2012, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Post autor: Ezi »

Cześć mam następujące zadanie do zrobienia:

Losowa próba \(\displaystyle{ n=200}\) studentów pewnej uczelni dała wariancję \(\displaystyle{ S^{2}=50}\) (papierosów) wypalanych dziennie przez studentów tej uczelni. Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) zweryfikować hipotezę, że odchylenie standardowe liczby papierosów wypalanych dziennie przez studentów wynosi \(\displaystyle{ 5}\).


Do zadania dołączone mam testy do weryfikacji hipotez:
... 912175.jpg
Oraz rozkład chi-kwadrat:
... 1de7fa.jpg

Mój problem polega na tym, że nie wiem, jak wyliczyć liczby k i l niezbędne do wyznaczenia zbioru krytycznego K. W tabeli rozkładu chi-kwadrat maksymalna liczność próby wynosi 30, a liczność próby w zadaniu 200. Proszę bardzo o pomoc.
miodzio1988

Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ k}\) czyli granice takiego przedziału bierzemy ze statystyki testowej.
Ezi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 sie 2012, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Post autor: Ezi »

czyli jak to zrobić? Nie miałem czegoś takiego jak statystyka testowa. Tego typu zadania rozwiązywałem jedynie na podstawie tabeli rozkładów i testów do weryfikacji hipotez.
miodzio1988

Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Post autor: miodzio1988 »

Statystyka testowa to jest ten wzorek, który liczysz i patrzysz się czy wpada do obszaru krytycznego
Ezi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 23 sie 2012, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Post autor: Ezi »

ale k liczę z rozkładu chi-kwadrat, a tam maksymalne n=30. W zadaniu n=120. Nie wiem, jak wyliczyć obszar krytyczny właśnie.
miodzio1988

Weryfikacja hipotez o odchyleniu standardowym

Post autor: miodzio1988 »

Możesz z odpowiedniego programu skorzystać jak tablic nie masz. Polecam R
ODPOWIEDZ