rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
Pomoże ktoś mi przy tym teście?
1. O zmiennej losowej wiemy że sum(x)=2, D^{2} =4. Wynika z tego że dla zmiennej losowej Y=3X-1 charakterystyki wynoszą:
a) E(Y)=6; D^{2} = 12,
b) E(Y)=5, D^{2}= 36,
C) E(Y)=7; D^{2}= 35
D) E(Y)= 5; D^{2}= 11
E) nie można podać charakterystytyki, nie znając typu rozkładu zmiennej losowej X.
2. Dla rozkładu normalnego pole pod krzywą na prawo od dominanty jest równe:
a) -0,5; b) 0,5; c) 1;
d) nie można określić nie znając parametrów rozkładu;
e) żadna z odpowiedzi nie jest dobra.
3. W przychodni zarejestrowano 20% zaszczepionych, którzy zachorowali na grypę, Aby wyznaczyć prawdopodobieństwo że wśród 18 losowo wybranych pacjentów 2 było zaszczepionych należy przyjąć że rozkład liczby pacjentów jest rozkładem:
a) normalnym
b) Poissona
c) jednostajnym
d) dwumianowym
e) żadna z powyższych.
4. Przy zwiększeniu się wartości średniej rozkład normalny:
a) przesuwa się na lewo względem wartości maksymalnej,
b) staje się bardziej wysmukły,
c) staje się bardziej spłaszczony,
d) zmiana wartości średniej nie ma wpływu na kształt i położenie wykresu tego rozkładu,
e) żadna odpowiedź nie jest dobra.
5. Dystrybuanta F(x) jest to funkcja określająca prawdopodobieństwo:
a) wystąpienia danej wartości zmiennej losowej,
b) pojawienia się dowolnej wartości zmiennej losowej X,
c) pojawienia się wartości zmiennej losowej większej od wartości X,
d) pojawienia się wartości zmiennej losowej mniejszej od wartości X,
e) żadna odpowiedź nie jest dobra.
6. Dla _______ wartość x0 zmiennej losowej ciągłej prawdziwa jest następująca równość:
a) P(X=xi)=0 b) P(X=xi)=1, c) P(X=xi)=0,5
d) zależy od tego z jakim rozkładem mamy do czynienia np. normalnym czy wykładniczym,
e) żadna z powyższych nie jest poprawna.
7.Wskaż jakie własności posiada funkcja gęstości rozkładu normalnego zmiennej losowej X:
a) jest symetryczna względem x=m
b) dla każdego X ma parzyste wartości, tzn. f(m+x)=f(u-x)
c) osiąga maximum w punkcie x=m,
d) mediana jest równa dominancie,
e) posiada wszystkie wymienione wyżej wartości.
8. Zaznacz które z poniższych stwierdzeń dotyczących rozkładu Poissona jest prawdziwe:
a) jest to rozkład zmiennej losowej ciągłej,
b) jest określony przez dwa parametry,
c) odchylenie standardowe jest równe lambda,
d) jest to rozkład prawostronnie asymetryczny,
e) jest dobrym przybliżeniem rozkładu dwumianowego gdy liczba doświadczeń jest mała.
9. Zaznacz, które z poniższych stwierdzeń dotyczących funkcji gęstości jest prawdziwe:
a) f(x) jest pierwszą pochodna z dystrybuanty,
b) f(x) jest drugą pochodna z dystrybuanty,
c) f(x) może przyjmować dowolną wartość rzeczywistą,
d) jest całką z dystrybuanty,
e) pole pod krzywą f(x) może być dowolną liczbą rzeczywistą.
1. O zmiennej losowej wiemy że sum(x)=2, D^{2} =4. Wynika z tego że dla zmiennej losowej Y=3X-1 charakterystyki wynoszą:
a) E(Y)=6; D^{2} = 12,
b) E(Y)=5, D^{2}= 36,
C) E(Y)=7; D^{2}= 35
D) E(Y)= 5; D^{2}= 11
E) nie można podać charakterystytyki, nie znając typu rozkładu zmiennej losowej X.
2. Dla rozkładu normalnego pole pod krzywą na prawo od dominanty jest równe:
a) -0,5; b) 0,5; c) 1;
d) nie można określić nie znając parametrów rozkładu;
e) żadna z odpowiedzi nie jest dobra.
3. W przychodni zarejestrowano 20% zaszczepionych, którzy zachorowali na grypę, Aby wyznaczyć prawdopodobieństwo że wśród 18 losowo wybranych pacjentów 2 było zaszczepionych należy przyjąć że rozkład liczby pacjentów jest rozkładem:
a) normalnym
b) Poissona
c) jednostajnym
d) dwumianowym
e) żadna z powyższych.
4. Przy zwiększeniu się wartości średniej rozkład normalny:
a) przesuwa się na lewo względem wartości maksymalnej,
b) staje się bardziej wysmukły,
c) staje się bardziej spłaszczony,
d) zmiana wartości średniej nie ma wpływu na kształt i położenie wykresu tego rozkładu,
e) żadna odpowiedź nie jest dobra.
5. Dystrybuanta F(x) jest to funkcja określająca prawdopodobieństwo:
a) wystąpienia danej wartości zmiennej losowej,
b) pojawienia się dowolnej wartości zmiennej losowej X,
c) pojawienia się wartości zmiennej losowej większej od wartości X,
d) pojawienia się wartości zmiennej losowej mniejszej od wartości X,
e) żadna odpowiedź nie jest dobra.
6. Dla _______ wartość x0 zmiennej losowej ciągłej prawdziwa jest następująca równość:
a) P(X=xi)=0 b) P(X=xi)=1, c) P(X=xi)=0,5
d) zależy od tego z jakim rozkładem mamy do czynienia np. normalnym czy wykładniczym,
e) żadna z powyższych nie jest poprawna.
7.Wskaż jakie własności posiada funkcja gęstości rozkładu normalnego zmiennej losowej X:
a) jest symetryczna względem x=m
b) dla każdego X ma parzyste wartości, tzn. f(m+x)=f(u-x)
c) osiąga maximum w punkcie x=m,
d) mediana jest równa dominancie,
e) posiada wszystkie wymienione wyżej wartości.
8. Zaznacz które z poniższych stwierdzeń dotyczących rozkładu Poissona jest prawdziwe:
a) jest to rozkład zmiennej losowej ciągłej,
b) jest określony przez dwa parametry,
c) odchylenie standardowe jest równe lambda,
d) jest to rozkład prawostronnie asymetryczny,
e) jest dobrym przybliżeniem rozkładu dwumianowego gdy liczba doświadczeń jest mała.
9. Zaznacz, które z poniższych stwierdzeń dotyczących funkcji gęstości jest prawdziwe:
a) f(x) jest pierwszą pochodna z dystrybuanty,
b) f(x) jest drugą pochodna z dystrybuanty,
c) f(x) może przyjmować dowolną wartość rzeczywistą,
d) jest całką z dystrybuanty,
e) pole pod krzywą f(x) może być dowolną liczbą rzeczywistą.
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
Swoje propozycje rozwiązań zaproponuj i napisz czemu tak a nie inaczej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
3 ponieważ opisujący liczbę sukcesów k w ciągu N niezależnych prób, z których każda ma stałe prawdopodobieństwo sukcesu równe p.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
2. Pole rozkładu normalnego zależy od średniej i od odchylenia stand?-- 30 sie 2012, o 11:38 --Hmm 4d. jednak ODCHYLENIE STANDARDOWE DECYDUJE O SMUKŁOŚCI WYKRESU
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
Nie.2. Pole rozkładu normalnego zależy od średniej i od odchylenia stand?
Nie o to jest pytanieHmm 4d. jednak ODCHYLENIE STANDARDOWE DECYDUJE O SMUKŁOŚCI WYKRESU[
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
Szukam odpowiedzi do tych pytań i nie mogę nigdzie znaleźć.prosze o pomoc w odpowiedzi i dlateczego taka odpowiedz jest sugerowana.
rozkład prawdopodobieństwa, normalny teścik
Nie. W drugą stronę możemy jedynie pomóc. Podajesz odpowiedź i piszesz dlaczego taka a nie inna