rozklad jednostajny wariancja max
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
rozklad jednostajny wariancja max
Witam
\(\displaystyle{ X _{1} ...X _{n}}\) sa niezaleznymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkladzie jednostajnym \(\displaystyle{ U(0;1)}\). Wariancja zmiennej losowej \(\displaystyle{ max\left\{X _{1} ...X _{n} \right\}}\) jest rowna ??
Czy moglby ktos mnie pomoc?
Wariancja rozkl jednostajnego \(\displaystyle{ \frac{n^2-1}{12}}\)
no co z tym robic?
\(\displaystyle{ X _{1} ...X _{n}}\) sa niezaleznymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkladzie jednostajnym \(\displaystyle{ U(0;1)}\). Wariancja zmiennej losowej \(\displaystyle{ max\left\{X _{1} ...X _{n} \right\}}\) jest rowna ??
Czy moglby ktos mnie pomoc?
Wariancja rozkl jednostajnego \(\displaystyle{ \frac{n^2-1}{12}}\)
no co z tym robic?
rozklad jednostajny wariancja max
Spróbuj policzyć wartość oczekiwaną tego rozkładu. Jest taka sama jest zwykłego rozkładu jednostajnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
rozklad jednostajny wariancja max
wartość oczekiwana tego rozkładu\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}= \frac{1+0}{2}= \frac{1}{2}}\)
Tedy wariancja \(\displaystyle{ (\frac{1}{2}) ^2}\)
Tedy wariancja \(\displaystyle{ (\frac{1}{2}) ^2}\)
rozklad jednostajny wariancja max
\(\displaystyle{ max\left\{X _{1} ...X _{n} \right\}}\)
Tego wartość oczekiwana.
Tego wartość oczekiwana.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 8 razy
rozklad jednostajny wariancja max
Raczej tak: \(\displaystyle{ F_{max}(t)=P(max \le t)=P(X_1 \le t \wedge ... \wedge X_n \le t)=(F_{X_1}(t))^n}\)wdsk90 pisze:\(\displaystyle{ F_{max}(t)=P(max \le t)=P(X_1 \le t,...,X_n \le t)=F_{X_1}(t)^n}\)
Różniczkujesz dystrybuantę i masz gęstość.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 8 razy
rozklad jednostajny wariancja max
No nie wiem, jak dla mnie Twoj ostatni zapis jest mniej czytelny niż ten co ja napisalem. tak jakby do potegi n podniesione bylo t, a nie cala dystrybuanta.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 10 razy
rozklad jednostajny wariancja max
Jakby \(\displaystyle{ t}\) było podnoszone do potęgi, to \(\displaystyle{ n}\) byłoby w nawiasie. Taki zapis jest jak najbardziej poprawny i jednznaczny.
rozklad jednostajny wariancja max
Tak jakby jest w nawiasie (wiadomo, że ten nawias nie jest do tego, ale luz). Już?
Oczywiście nad ostatnią równości należy napisać, że korzystamy z tego, że zmienne są iid
Oczywiście nad ostatnią równości należy napisać, że korzystamy z tego, że zmienne są iid
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
rozklad jednostajny wariancja max
\(\displaystyle{ (F_{X_1}(t)^n)'=nf(t) ^{n-1}}\)wdsk90 pisze:\(\displaystyle{ F_{max}(t)=P(max \le t)=P(X_1 \le t,...,X_n \le t)=F_{X_1}(t)^n}\)
dystrybuantę
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 10 razy
rozklad jednostajny wariancja max
Nie.
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}t} F_{X_1}(t)^n=nF_{X_1}(t)^{n-1}f_{X_1}(t)}\)
Ale nie w tym rzecz. Nie rozumiesz czegoś w tym co napisałem? Dystrybuanta maksimum zmiennych niezależnych to iloczyn dystrybuant, a że wszystkie zmienne mają ten sam rozkład, więc jest to dystrybuanta \(\displaystyle{ X_1}\) do \(\displaystyle{ n}\)-tej potęgi. Różniczkujesz ją i masz gęstość.
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}t} F_{X_1}(t)^n=nF_{X_1}(t)^{n-1}f_{X_1}(t)}\)
Ale nie w tym rzecz. Nie rozumiesz czegoś w tym co napisałem? Dystrybuanta maksimum zmiennych niezależnych to iloczyn dystrybuant, a że wszystkie zmienne mają ten sam rozkład, więc jest to dystrybuanta \(\displaystyle{ X_1}\) do \(\displaystyle{ n}\)-tej potęgi. Różniczkujesz ją i masz gęstość.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: earth
- Podziękował: 16 razy
rozklad jednostajny wariancja max
to wszystko rozumiam. Nie znam co robic dalej. Czy tak?
jako gęstość \(\displaystyle{ = nF_{X_1}(t)^{n-1}f_{X_1}(t)}\)
\(\displaystyle{ E(t)= \int_{0}^{1}tf(t)dt}\)
a
\(\displaystyle{ var(t)= \int_{- \infty }^{ \infty } t^2f(t)dt-[E(t)]^2}\)
I potem
\(\displaystyle{ E(t)= n\int_{0}^{1}tF(t)^{n-1}f(t)dt}\)
----
Zedytowalem
jako gęstość \(\displaystyle{ = nF_{X_1}(t)^{n-1}f_{X_1}(t)}\)
\(\displaystyle{ E(t)= \int_{0}^{1}tf(t)dt}\)
a
\(\displaystyle{ var(t)= \int_{- \infty }^{ \infty } t^2f(t)dt-[E(t)]^2}\)
I potem
\(\displaystyle{ E(t)= n\int_{0}^{1}tF(t)^{n-1}f(t)dt}\)
----
Zedytowalem
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2012, o 19:12 przez ros1, łącznie zmieniany 2 razy.