statystyka matematyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
eeeewelkaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

statystyka matematyczna

Post autor: eeeewelkaaa »

Dla mądrej głowy: Odchylenie standardowe z wyników testu wyniosło 20 punktów. Wiemy że 60% studentów uzyskało powyżej 95 punktów. Ile wyniosła średnia liczba punktów z tego testu?
szw1710

statystyka matematyczna

Post autor: szw1710 »

Nie piszesz o tym, ale zakładamy, że rozkład liczby \(\displaystyle{ X}\) uzyskanych punktów jest normalny. Niech \(\displaystyle{ \sigma=20}\) będzie odchyleniem standardowym, a \(\displaystyle{ m}\) średnią liczbą punktów. Zobacz na moje wykłady o obliczaniu prawdopodobieństw w rozkładzie normalnym: 291136.htm

Tutaj wiemy, że \(\displaystyle{ P(X>95)=0.6,}\) a więc po standaryzacji mamy, że \(\displaystyle{ P\left(\frac{X-m}{\sigma}>\frac{95-m}{\sigma}\right)=0.6\,.}\) Mamy więc równanie \(\displaystyle{ 1-\Phi\left(\frac{95-m}{\sigma}\right)=0.6\,,}\) czyli \(\displaystyle{ \Phi\left(\frac{95-m}{20}\right)=0.4\,.}\) Musisz więc znaleźć w tablicach dystrybuanty rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\) liczbę \(\displaystyle{ u}\) taką, że \(\displaystyle{ \Phi(u)=0.4\,.}\) To już zadanie dla Ciebie, rozwiązałem Ci \(\displaystyle{ 90\%}\) zadania.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, o 14:05 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
eeeewelkaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 sie 2012, o 23:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

statystyka matematyczna

Post autor: eeeewelkaaa »

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ