Korelacja Statystyka opisowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
gluchos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sie 2012, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POznan

Korelacja Statystyka opisowa

Post autor: gluchos »

Witam, jestem nowy na forum wiec wybaczcie jak źle umiescilem post. Mam problem z jednym zdankiem.

Na podstwie danych uzyskanych w pewnej letniskowej miejscowosci obliczono wspolczynniki korelacji miedzy trzema zmiennymi: (X) - tygodniowa sprzedaza lodow ,(Y) tygodniowa liczba turystow przebywajacych w tej miejscowosci , oraz panujaca w tym czasie przecietna temperatura dnia (Z). Otrzymano nastepujace wyniki: r(x,y)=-0,30 ; r(x,z)=-0,70 ; r (y,z)=0,80.Jaka jest korelacja zwiazku korelacyjnego pomiedzy zmiennymi x i y po wyelminowaniu wplywu temperatury? Kto pomoże?
miodzio1988

Korelacja Statystyka opisowa

Post autor: miodzio1988 »

aka jest korelacja zwiazku korelacyjnego
Taka była treść na pewno?

\(\displaystyle{ r(x,y)=-0,30}\)

Gdzie tutaj jest uwzględniony wpływ temperatury?
gluchos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sie 2012, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POznan

Korelacja Statystyka opisowa

Post autor: gluchos »

TAk, sprawdziłem taka była treść.
miodzio1988

Korelacja Statystyka opisowa

Post autor: miodzio1988 »

Definicje korelacji związku korelacyjnego zechcesz podać?
gluchos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sie 2012, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POznan

Korelacja Statystyka opisowa

Post autor: gluchos »

Dokłądna tresc jest tutaj 26 sie 2012, o 23:57 --a definicji korelacji związku korelacyjnego nie znam i nie moge znalesc w moich notatkach
ODPOWIEDZ