średnia arytmetyczna w szeregach przedziałowych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Sunny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sie 2012, o 12:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Górny Śląsk

średnia arytmetyczna w szeregach przedziałowych

Post autor: Sunny »

Rozkład powierzchni użytków rolnych ma następującą postać:

\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c}
{\rm pow. \; w\; ha} & {\rm liczba \; gospod.} \\
\hline
1,00 -1,99 & 3 \\
2,00 - 4,99 & 12 \\
5,00 - 9,99 & 25 \\
10,00 - 12,99 & 25 \\
13,00 - 16,99 & 20 \end{array}}\)


a) Długość przedziału czwartego wynosi \(\displaystyle{ 2,99}\) ?
b) Średnia powierzchnia użytków rolnych wynosi \(\displaystyle{ 9,7}\)ha ?

Odpowiedzi:
a) Tak
b) Nie ?
wyszło mi, że \(\displaystyle{ x= \tfrac{821,075}{85} =9,659}\) <- bez zaokrąglania przedziałów
a przy zaokrągleniu przedziałów średnia wyszła \(\displaystyle{ x=9,629}\)
Czy przy takich zadaniach powinno się zaokrąglać te przedziały ? Bo wtedy środek przedziału wychodzi zupełnie inaczej
Ostatnio zmieniony 4 sie 2012, o 13:03 przez luka52, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

średnia arytmetyczna w szeregach przedziałowych

Post autor: miodzio1988 »

Bez zaokrąglania przedziałów działamy
ODPOWIEDZ