Witam
Mam problem z jednym zadaniem. Może mi ktoś wyjaśnić jak rozwiązuje się takie zadania:
Stosując test χ2 zweryfikuj hipotezę zerową mówiącą o braku wpływu pory roku na używanie przez bobry gałązek różnych gatunków do budowy tam
Gatunek Wiosna Jesień
Wierzba 50 10
Olsza 40 80
Brzoza 30 50
Kruszyna 3 12
Inne 5 11
Zastosowanie testu chi-kwadrat weryfikacji hipotezy zerowej
Zastosowanie testu chi-kwadrat weryfikacji hipotezy zerowej
Chyba to:
\(\displaystyle{ \chi=\sum_{i=1}^{k} \frac{(n_{i}-E(n_{i}))^2}{E(n_{i})}}\)
\(\displaystyle{ \chi=\sum_{i=1}^{k} \frac{(n_{i}-E(n_{i}))^2}{E(n_{i})}}\)
Zastosowanie testu chi-kwadrat weryfikacji hipotezy zerowej
Nie bardzo wiem jak obliczyć \(\displaystyle{ E(n_{i} )}\) no i co podstawić pod \(\displaystyle{ n_{i}}\)