Witam! mam pewne zadanie, część obliczyłam sama, ale mam problem z wyznaczeniem rozkładu zmiennej losowej X. Otóż, zmienna losowa X ma następującą dystrybuantę X: (- infty , -2), [-2,0], [0,1], [1,2], [2,+ infty ) ; F(x): 0, 1/6, 1/2, 5/6, 1. Trzeba wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X. Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc
-- 28 cze 2012, o 19:40 --
to mój pierwszy raz tutaj, także już popełniłam błąd tam gdzie napis infty to jest [- infty ] sorka -- 28 cze 2012, o 19:42 --hehe masz Ci, ma być [-nieskończoność], nauczę się ...
rozkład zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
rozkład zmiennej losowej
Rozkład prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ x = -2, p_{1} = \frac{1}{6}-0 = \frac{1}{6};}\)
\(\displaystyle{ x = 0 , p_{2} = \frac{1}{2}- \frac{1}{6} = \frac{1}{3};}\)
\(\displaystyle{ x= 1, p_{3} = \frac{5}{6} - \frac{1}{2}= \frac{1}{3};}\)
\(\displaystyle{ x = 2, p_{4} = 1 - \frac{5}{6}= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ x = -2, p_{1} = \frac{1}{6}-0 = \frac{1}{6};}\)
\(\displaystyle{ x = 0 , p_{2} = \frac{1}{2}- \frac{1}{6} = \frac{1}{3};}\)
\(\displaystyle{ x= 1, p_{3} = \frac{5}{6} - \frac{1}{2}= \frac{1}{3};}\)
\(\displaystyle{ x = 2, p_{4} = 1 - \frac{5}{6}= \frac{1}{6}}\)