Witajcie!
Mam duży problem, potrzebuje na jutro nauczyć się rozwiązywać zadania dotyczące rozkładu normalnego.
Z populacji o rozkładzie normalnym o nieznanej wartości oczekiwanej mg i znanym odchyleniu standardowym równym 4, pobrano próbę 140 elementową. Ustalono jej średnią (x=70) oraz odchylenie standardowe (\(\displaystyle{ s=4,1}\)). Ze współczynnikiem ufności \(\displaystyle{ 1 - \alpha = 0,99}\). Ustal przedział ufności dla nieznanej wartości oczekiwanej mg.
Proszę o pomoc!
Rozwiązanie, bądź schemat w jaki sposób te zadania się rozwiązuje!
Z góry dziękuje!
Rozkład normalny
Rozkład normalny
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, o 12:54 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Rozkład normalny
Poszukaj w wykładach zagadnienia "konstrukcja przedziału ufności dla średniej". Rozwiązanie tego typu zadań sprowadza się do wybrania odpowiedniego modelu (zależnie od tego jakie dane mamy do dyspozycji) oraz prostym podstawieniu do wzoru.
Rozkład normalny
a czy jesteście mi w stanie wytłumaczyć skąd biorę wartość dla \(\displaystyle{ 1 - \alpha = 0,9?}\) Bo nie rozumiem z tego nic.
Mam tablicę rozkład t-studenta ale wartości na tablicy są 1-40, 60, i 120.. A zazwyczaj w zadaniach wartości odpowiadające np. 0,9 to 1.65 a takiej wartości nie mam w tabelce..
Jak to odczytać? Obliczyć?
Mam tablicę rozkład t-studenta ale wartości na tablicy są 1-40, 60, i 120.. A zazwyczaj w zadaniach wartości odpowiadające np. 0,9 to 1.65 a takiej wartości nie mam w tabelce..
Jak to odczytać? Obliczyć?
Rozkład normalny
Ale na kolokwium musze to odczytac? A mam tablice z wartosciamy 1-40, 60 i 120..
Czemu dla \(\displaystyle{ 1 - \alpha = 0,9}\) wychodzi raz 1,65 a innym razem 1,73?
Czemu dla \(\displaystyle{ 1 - \alpha = 0,9}\) wychodzi raz 1,65 a innym razem 1,73?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Rozkład normalny
Niezbyt rozumiem o co Ci dokładnie chodzi, wrzuć może skan tych tablic których używasz to pokombinujemy. Osobiście nigdy nie miałem z tym problemu, pewnie prosty błąd robisz w którymś momencie.zoltex pisze:Mam tablicę rozkład t-studenta ale wartości na tablicy są 1-40, 60, i 120