Współczynnik zmienności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
need123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 cze 2012, o 20:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 1 raz

Współczynnik zmienności

Post autor: need123 »

Drugi moment zwykły i centralny wynoszą odpowiednio 8 i 4. Oblicz współczynnik zmienności.
Czy mogę liczyć na jakieś podpowiedzi jak się za to zabrać?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Współczynnik zmienności

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ v=\frac{\sigma}{\mu}=\frac{\sqrt{Var(X)}}{\sqrt{E(X^2)-Var(X)}}=\frac{\sqrt{\mu_2}}{\sqrt{m_2-\mu_2}}=\frac{\sqrt{4}}{\sqrt{8-4}}=1}\)
ODPOWIEDZ