Na przystani , na której znajduje się m.in. 8 rowerów wodnych , 7 żaglówek , 14 łodzi w czasie słonecznego dnia prawdopodobieństwo wykorzystania tych pojazdów wynosi \(\displaystyle{ P_r = 0,6 , \ P_z = 0,4 , \ P_l=0,7}\). W oparciu o rozkład Bernoulliego oblicz prawdopodobieństwo , ze w danej chwili wolne są dwa rowery wodne
Według moich wyliczeń prawdopodobieństwo wyszło ok. 20%. Proszę o skonfrontowanie wyników i ukazanie obliczeń przez jakiegoś Pana bądź Panią expert w branży : )
Dziękuje!
Statystyka- prawdopodbieństwo.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Statystyka- prawdopodbieństwo.
skoro jest 8 rowerów i szansa na wykorzystanie któregoś z nich jest równa \(\displaystyle{ 0,6}\), to szukane prawdopodobieństwo wynosi (6 rowerów ma być zajętych):
\(\displaystyle{ P_8(6) = {8 \choose 6} \cdot 0,6^6 \cdot 0,4^2 \approx 0,21}\)
\(\displaystyle{ P_8(6) = {8 \choose 6} \cdot 0,6^6 \cdot 0,4^2 \approx 0,21}\)