W celu sprawdzenia dokładności pomiarów natężenia prądu dwoma różnymi amperomierzami wykonano 5 pomiarów natężenia prądu jednym amperomierzem oraz 4 pomiary natężenia prądu drugim amperomierzem. Dla pierwszego otrzymano wyniki: 7, 9, 6, 8, 11, a dla drugiego: 4,4; 3,8; 4,2; 4,1;
Na poziomie istotności równym 0,05 sprawdzić hipotezę o jednakowej wariancji pomiarów natężenia prądu obu amperomierzami.
Z czego tu skorzystać? Może jakieś podobne zadanie?
Weryfikacja hipotezy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Weryfikacja hipotezy
Statystyka testowa testu dla dwóch wariancji ma postać:
\(\displaystyle{ F= \frac{\max{\left\{ \^s_1^2,\^s_2^2}\right\} }{ \min{\left\{\^s_1^2,\^s_2^2} }\right\}}\)
Porównujesz ją z wartością krytyczną z tablic rozkładu Scedecora o \(\displaystyle{ n_1-1=4}\) i \(\displaystyle{ n_2-1=3}\) stopniach swobody.
\(\displaystyle{ F= \frac{\max{\left\{ \^s_1^2,\^s_2^2}\right\} }{ \min{\left\{\^s_1^2,\^s_2^2} }\right\}}\)
Porównujesz ją z wartością krytyczną z tablic rozkładu Scedecora o \(\displaystyle{ n_1-1=4}\) i \(\displaystyle{ n_2-1=3}\) stopniach swobody.