Dzień Dobry,
Rozwiązałem zadanie, proszę o sprawdzenie
Treść zadania:
W punkcie skupu makulatury studenci wykonali projekt ze statystyki badając pewną losowo
wybraną próbę z populacji wagi oddawanej makulatury. Obliczono, że mediana wynosi 12 kg
i umiejscowiona jest w przedziale od 10 kg do 15 kg, którego liczebność wynosi 35. Jaka jest
liczebność badanej próby, jeśli 30 osób z tej próby oddało makulaturę o wadzę mniejszej niż
10 kg?
Wypisałem następujące dane:
Me=12 przedział (10-15) n=35
Przedział poprzedzający przedział w którym występuje mediana >10 i n=30
Po podstawieniu do wzoru:
\(\displaystyle{ 12=10+ \frac{ \frac{n}{2}-30}{35} \cdot 5}\)
\(\displaystyle{ 12=10+ \frac{( \frac{n}{2}-30) \cdot 5} {35}}\)
\(\displaystyle{ 72=60+ \frac{1}{2}n - 30}\)
\(\displaystyle{ n=84}\)
Dobrze?
Obliczenie liczebności ze wzoru Mediany
Obliczenie liczebności ze wzoru Mediany
Tak - w porządku. Proste zastosowanie wzoru na medianę w szeregu rozdzielczym.