współczynnik determinacji oraz korelacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

współczynnik determinacji oraz korelacji

Post autor: mk4full »

Witam, mam następujące zadanie:
Jeżeli współczynnik determinacji wynosi 94%, ile wynosi wartość współczynnika korelacji tych zmiennych?
A) Nie można obliczyć
B) 0,8836
C) 0,9400
D) 0,9999
E) Żadna z odpowiedzi nie jest prawdziwa
Wydaje mi się że odp. A jest prawidłowa, ponieważ nie mamy wystarczalnej ilości potrzebnych danych, których potrzebujemy do wzoru korelacji \(\displaystyle{ r\left( x,y\right) = \frac{cov\left( x \cdot y\right) }{Sx \cdot Sy}}\)

Dobrze myślę? Czekam na interwencję
Pozdrawiam.
Elvenpat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

współczynnik determinacji oraz korelacji

Post autor: Elvenpat »

Współczynnik korelacji to pierwiastek ze współczynnika determinacji.
Kondrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 3 razy

współczynnik determinacji oraz korelacji

Post autor: Kondrus »

Z ciekawości również zapytam czy idzie to zadanie obliczyć?
Elvenpat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

współczynnik determinacji oraz korelacji

Post autor: Elvenpat »

Jeżeli współczynnik determinacji wynosi \(\displaystyle{ 0,94}\) to współczynnik korelacji zmiennej \(\displaystyle{ Y}\) ze zmiennymi objaśniającymi wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{0,94}}\).
ODPOWIEDZ