Problem z odczytywaniem tablic rozkładu Poissona.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 kwie 2011, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białostok
Problem z odczytywaniem tablic rozkładu Poissona.
Co powinno się robić, jeżeli z treści zadania wynika, że \(\displaystyle{ \lambda = 10}\) a w tablicach rozkładu Poissona maksymalna wartość \(\displaystyle{ \lambda}\) wynosi 3,4?
Problem z odczytywaniem tablic rozkładu Poissona.
Ręcznie można policzyć albo w programie? I im większe te wartości o co się dzieje?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 kwie 2011, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białostok
Problem z odczytywaniem tablic rozkładu Poissona.
Zadanie wygląda następująco:
Na terenie pewnego miasta rejestrowano liczby uszkodzonych pojazdów w ciągu kolejnych kilku dni. Wyniki były następujące:
Zweryfikować hipotezę, że rozkład uszkodzeń jest rozkładem Poissona, przyjmując poziom istotności 0,1.
Z tego zadania mamy:
\(\displaystyle{ \lambda = 18}\)
poziom istotności = \(\displaystyle{ 0,1}\)
W tablicach rozkładu największa lambda wynosi 3,4.
Czy wszystkie prawdopodobieństwa należy obliczać wg wzoru??
\(\displaystyle{ P(x=k) = e^{-\lambda} * \frac{ \lambda^{k} }{k!}}\)
Na terenie pewnego miasta rejestrowano liczby uszkodzonych pojazdów w ciągu kolejnych kilku dni. Wyniki były następujące:
Zweryfikować hipotezę, że rozkład uszkodzeń jest rozkładem Poissona, przyjmując poziom istotności 0,1.
Z tego zadania mamy:
\(\displaystyle{ \lambda = 18}\)
poziom istotności = \(\displaystyle{ 0,1}\)
W tablicach rozkładu największa lambda wynosi 3,4.
Czy wszystkie prawdopodobieństwa należy obliczać wg wzoru??
\(\displaystyle{ P(x=k) = e^{-\lambda} * \frac{ \lambda^{k} }{k!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 26 razy
Problem z odczytywaniem tablic rozkładu Poissona.
Takie oto zadanko:
Zmienna losowa\(\displaystyle{ X}\)ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda=2}\) . Oblicz i odczytaj w tablicach:
a) \(\displaystyle{ P(X<2)}\)
b) \(\displaystyle{ P(X>3)}\)
c) \(\displaystyle{ P(2<X<4)}\)
Otrzymane wyniki to odpowiednio
a) \(\displaystyle{ 0,406}\)
b) \(\displaystyle{ 0,323}\)
c) \(\displaystyle{ 0,271}\)
O CO CHODZI z tym odczytaniem w tablicach?? Jak to się robi?
Zmienna losowa\(\displaystyle{ X}\)ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda=2}\) . Oblicz i odczytaj w tablicach:
a) \(\displaystyle{ P(X<2)}\)
b) \(\displaystyle{ P(X>3)}\)
c) \(\displaystyle{ P(2<X<4)}\)
Otrzymane wyniki to odpowiednio
a) \(\displaystyle{ 0,406}\)
b) \(\displaystyle{ 0,323}\)
c) \(\displaystyle{ 0,271}\)
O CO CHODZI z tym odczytaniem w tablicach?? Jak to się robi?