Mam zadanie i nie wiem jak go poprawnie rozwiązać
Średnia wieku n-osobowej grupy studentów wynosi 21 lat. Najstarszy student ma 29 lat, średnia wieku pozostałych osób wynosi 20 lat. Ile osób liczy grupa?
Średnia wieku n-osobowej grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Średnia wieku n-osobowej grupy
Średni wiek \(\displaystyle{ n-1}\) osób to 20 lat. Średni wiek tych samych osób z jeszcze jedną, która ma 29lat to 21 lat. Zastanów się jak wygląda średnia i napisz odpowiednie równanie i po zadaniu:)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biys
- Podziękował: 17 razy
Średnia wieku n-osobowej grupy
Mogę prosić o sprawdzenie?
\(\displaystyle{ 21= \frac{20(n-1)+17}{n}}\)
\(\displaystyle{ n=9}\)
\(\displaystyle{ 21= \frac{20(n-1)+17}{n}}\)
\(\displaystyle{ n=9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 10:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 3 razy
Średnia wieku n-osobowej grupy
Mam takie pytanie. Skąd wzięła się wartość 17?mk4full pisze:Mogę prosić o sprawdzenie?
\(\displaystyle{ 21= \frac{20(n-1)+17}{n}}\)
\(\displaystyle{ n=9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Średnia wieku n-osobowej grupy
Zamiast 17 powinno być 29. Nie zwróciłem uwagi, bo sprawdziłem tylko czy wynik \(\displaystyle{ n=9}\) się zgadza