chyba estymacja przedzialowa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 cze 2012, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
chyba estymacja przedzialowa
witam jestem tu po raz pierwszy wiec proszę o wyrozumiałość.
mam problem z jednym zadaniem nie wiem jak je wyliczyć a jutro mam poprawę z tego.
"Jaką liczbę drzew z lasów sosnowych należy wylosować do próby, aby przy współczynniku ufności 0,99 oszacować przeciętną wysokość drzewa w lesie sosnowym? Wariancja wysokości drzew obliczona z pilotażowej 10-elementowej próby wyniosła 25cm2. Ponieważ założony maksymalny błąd szacunku wynosił 5cm, długość przedziału ufności powinna wynosić 10cm."
mam problem z jednym zadaniem nie wiem jak je wyliczyć a jutro mam poprawę z tego.
"Jaką liczbę drzew z lasów sosnowych należy wylosować do próby, aby przy współczynniku ufności 0,99 oszacować przeciętną wysokość drzewa w lesie sosnowym? Wariancja wysokości drzew obliczona z pilotażowej 10-elementowej próby wyniosła 25cm2. Ponieważ założony maksymalny błąd szacunku wynosił 5cm, długość przedziału ufności powinna wynosić 10cm."
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
chyba estymacja przedzialowa
Jeśli możemy założyć, że wysokość drzew ma rozkład normalny to będzie działać wzór:
\(\displaystyle{ n\geq \left( t^{[n_0-1]}_{1-\alpha /2} \frac{S}{d} \right)^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ n_0}\) to rozmiar pilotażowej próbki, \(\displaystyle{ S}\) to odchylenie z tej próbki, \(\displaystyle{ d}\) maksymalny błąd, a \(\displaystyle{ 1-\alpha}\) poziom ufności.
\(\displaystyle{ n\geq \left( t^{[n_0-1]}_{1-\alpha /2} \frac{S}{d} \right)^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ n_0}\) to rozmiar pilotażowej próbki, \(\displaystyle{ S}\) to odchylenie z tej próbki, \(\displaystyle{ d}\) maksymalny błąd, a \(\displaystyle{ 1-\alpha}\) poziom ufności.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 cze 2012, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
chyba estymacja przedzialowa
Przy założeniu, że wysokość drzew ma rozkład normalny. Wtedy wybranie najmniejszego naturalnego n, takiego że zachodzi nierówność kończy zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 cze 2012, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
chyba estymacja przedzialowa
a mógłbyś to wyliczyć krok po kroku? bo ja się już zgubiłem od rana liczę te zadania i nie ogarniam tego;d
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 cze 2012, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
chyba estymacja przedzialowa
a to "t" to co oznacza? bo pierwszy raz robie tego typu zadanie i nie wiem co sie skad wzielo i tego nie pojmuje leb mi az rozszadza
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 cze 2012, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun