W celu sprawdzenia czy miejsce zamieszkania wpływa na ilość dzieci przychodzących na świat w pełnych rodzinach przeprowadzono badania. wyniki podano w tabeli:
Ilośc dzieci/ Miejsce | Duże miasto| Małe miasto| Wieś
mniej niz 2 | 46 | 24 | 13
co najmniej 2 | 33 | 49 | 60
Przyjmij poziom istotności 0,01.
Mógłby ktoś chociaż podpowiedzieć od czego zacząć? Kompletnie nie wiem...
Czy miejsce zamieszkania wpływa na ilość dzieci?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 13 wrz 2010, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 13 wrz 2010, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Czy miejsce zamieszkania wpływa na ilość dzieci?
chodzi o \(\displaystyle{ \chi^{2}= \sum_{i=1}^{k} \sum_{j=1}^{l} \frac{\left( n_{ij}-n* p_{ij} \right)^{2} }{n* p_{ij} }}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 13 wrz 2010, o 22:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Czy miejsce zamieszkania wpływa na ilość dzieci?
tylko teraz problem jak to zastosować do tego zadania jakbym sobie zrobiła tabelkę kontyngencji to wyglądała by mniej więcej tak:
(dodam, że nie umiem robić tabel w latex)
cecha x/cecha y 1 2 3
1 46 24 13 83
2 33 49 60 142
79 73 73 225
i n=225 \(\displaystyle{ p_{1.} = \frac{ n_{1} }{n}= \frac{83}{225}}\), \(\displaystyle{ p_{.1}= \frac{ \frac{n}{.j} }{n}= \frac{79}{225}}\), \(\displaystyle{ p_{ij}= p_{i}* p_{j}= \frac{83}{225} * \frac{79}{225}}\). O to chodzi dobrze rozumuje? i reszte tak dalej i wstawić do wzoru a pozniej z tablic odczytac?
(dodam, że nie umiem robić tabel w latex)
cecha x/cecha y 1 2 3
1 46 24 13 83
2 33 49 60 142
79 73 73 225
i n=225 \(\displaystyle{ p_{1.} = \frac{ n_{1} }{n}= \frac{83}{225}}\), \(\displaystyle{ p_{.1}= \frac{ \frac{n}{.j} }{n}= \frac{79}{225}}\), \(\displaystyle{ p_{ij}= p_{i}* p_{j}= \frac{83}{225} * \frac{79}{225}}\). O to chodzi dobrze rozumuje? i reszte tak dalej i wstawić do wzoru a pozniej z tablic odczytac?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Czy miejsce zamieszkania wpływa na ilość dzieci?
Polecam książkę pań Zofii Hanusz i Joanny Tarasińskiej "Statystyka matematyczna". Jest tam genialnie opisane przedstawione przez Ciebie zagadnienie.