Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Post autor: mk4full »

Witam, proszę o pomoc.

W zadaniu, obliczyłem jakie jest przeciętne wynagrodzenie ale mam problem z kolejnym podpunktem:

"Ile procent osób otrzymuje wynagrodzenie powyżej przeciętnego?"

Proszę o wskazówki co muszę obliczyć?
miodzio1988

Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Post autor: miodzio1988 »

a jakieś dane?
mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Post autor: mk4full »

Jeżeli trzeba mogę podać, jednak ja bardziej chciałbym się skupić na metodzie jak obliczyć to zadanie. Po prostu, mam wyliczony przeciętne wynagrodzenie, ale nie wiem jak mam teraz dojść do tego ile procent ma powyżej przeciętnego.

Pozdrawiam.
miodzio1988

Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Post autor: miodzio1988 »

Ile masz wszystkich osób? Ile masz tych co mają więcej niż powyżej?
mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Post autor: mk4full »

Śr. wynagrodzenie = 3,06
Wszystkich osób = 80
Osoby z powyżej przeciętnym wynagrodzeniem = 40
miodzio1988

Wynagrodzenie powyżej przeciętnego w procentach

Post autor: miodzio1988 »

to będzie iloraz razy \(\displaystyle{ 100}\)
ODPOWIEDZ