Test Kołmogorowa-Smirnowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
maatyss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 lis 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Podziękował: 23 razy

Test Kołmogorowa-Smirnowa

Post autor: maatyss »

Witam! Mam taki problem:

Zmierzono czas 10 lotów samolotu jednego typu z Amsterdamu do Waszyngtonu (w minutach):

463, 443, 413, 486, 460, 442, 427, 414, 421, 480

Należy zastosować test Kołmogorowa-Smirnowa przy poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0.05}\) i sprawdzić czy czas lotów ma rozkład normalny z parametrami: \(\displaystyle{ \mu= 450, \sigma=20}\)

Otrzymana przeze mnie wartość statystyki \(\displaystyle{ Dn}\) wynosi \(\displaystyle{ 0.274928064}\), czyli nie ma podstaw do odżucenia \(\displaystyle{ H_{0}}\). Czy ktoś mógłby zweryfikować mój wynik?

PS.
Z chęcią udostępnie excela z obliczeniami.
ODPOWIEDZ