Witajcie. Mam mały problem. Koleżanka z wyższego roku studiów poprosiła mnie abym rozwiązał jej 2 zadania. Powiedziała, że są one ze statystyki.
Oto one:
1. Mamy dane o dochodach (tys. zł) i spożyciu mięsa (kg / 1 osobę) w 10 gospodarstwach domowych
dochód (tys. zł)..................... |.. 9 | 11 | 12 | 15 | 17 | 18 | 24 | 28 | 22 | 18
spożycie mięsa (kg / 1 osobę) | 20 | 24 | 25 | 27 | 29 | 29 | 31 | 32 | 28 | 26
Należy oszacować spozycie mięsa przy dochodzie równym 30 tys. zł na osobę, zakładając zależność liniową.
2. Liczba absolwentów szkół wyższych w przeliczeniu na 10000 ludności w ośmiu kolejnych latach przedstawiła się nastepująco
rok ....................... |.. 1 ...|.. 2 ...|.. 3 ..|.. 4 ...|.. 5 ..|.. 6 ...|.. 7 ..|.. 8
liczba absolwentów.. | 14,6 | 15,3 | 16,0 | 16,7 | 18,1 | 20,0 | 29,8 | 36,7
Należy obliczyć średnie tempo zmian liczby absolwentów szkół wyższych przypadających na 10000 mieszkańców w latach 1-8.
OTO MÓJ SPOSÓB ROZWIĄZANIA
ad. 1
Dla I gospodarstwa:
- obliczam procentowo jak wzrósł dochód:
Nowy dochód to ok 333,33% pierwotnego dochodu.
- obliczam do jakiej ilości wzrośnie spozycie mięsa przy takim procentowym wzroście dochodu
Wychodzi że nowe spozycie mięsa to ok 66,666 kg / 1 osobę
ad. 2
- obliczam różnicę w liczbie abolwentów pomiędzy dwoma sąsiadującymi latami
- licze średnią z wyżej wyliczonych różnic.
Wynik to: Średnie tempo zmiany liczby absolwentów to ok 3,16 rocznie.
Czy ktos mógłby powiedzieć mi czy dobrze rozwiązuje takie zadania? A jeśli sie myle, to jak powinienem je rozwiązać? Prosze o pomoc![/b][/i]
średnie tempo zmian
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lut 2007, o 09:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jawiszowice
średnie tempo zmian
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 08:47 przez maatheus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Puzon
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
średnie tempo zmian
ad1.
chodzi raczej o liniową zależność między dochodem a spożyciem mięsa, czyli o regresję liniową, niech x to dochód, a y to przewidywane spożycie mięcha, wtedy po obliczeniach
y=0,5321x+17,842
i dla x=30 można policzyć y=33,805
chodzi raczej o liniową zależność między dochodem a spożyciem mięsa, czyli o regresję liniową, niech x to dochód, a y to przewidywane spożycie mięcha, wtedy po obliczeniach
y=0,5321x+17,842
i dla x=30 można policzyć y=33,805
średnie tempo zmian
Średnie tempo zmian liczymy jako pierwiatek n-1 stopnia z indeksy Yn/yo
czyli w twoim przpadku jest to pierwaistek 7 stopnia (8 okresów) z 36,7/14,6
(przepraszam nie mam teraz kalkulatora)
I interpretujemy np. ze średnio z roku na rok liczba absolwentów wrastała o (jesli wynik >1 np. 1,06 - wzrastała o 6%) lum malała o (jesli wynik
czyli w twoim przpadku jest to pierwaistek 7 stopnia (8 okresów) z 36,7/14,6
(przepraszam nie mam teraz kalkulatora)
I interpretujemy np. ze średnio z roku na rok liczba absolwentów wrastała o (jesli wynik >1 np. 1,06 - wzrastała o 6%) lum malała o (jesli wynik
- Puzon
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
średnie tempo zmian
przeciętne tempo zmian zjawiska w czasie (G) wyznacza się na podstawie średniej geometrycznej z indeksów łańcuchowych
\(\displaystyle{ G=\overline{i_G}-1}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \overline{i_G}= \sqrt[n]{i_{n,n-1}\cdot i_{n-1,n-2}\cdot ... i_{3,2}\cdot i_{2,1}\cdot i_{1,0}}}\)
i wzór ten upraszcza się do
\(\displaystyle{ \overline{i_G}= \sqrt[n]{i_{n,0}}}\)
gdyż \(\displaystyle{ i_{t,t-1}=\frac {y_t}{y_{t-1}}}\)
zatem w twoim zadaniu będzie tak jak podaje Shidley
\(\displaystyle{ G= \sqrt[7]{\frac {36,7}{14,6}}-1 \sqrt[7]{2,51369863}-1 1,140742445-1 14,1\%}\)
\(\displaystyle{ G=\overline{i_G}-1}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \overline{i_G}= \sqrt[n]{i_{n,n-1}\cdot i_{n-1,n-2}\cdot ... i_{3,2}\cdot i_{2,1}\cdot i_{1,0}}}\)
i wzór ten upraszcza się do
\(\displaystyle{ \overline{i_G}= \sqrt[n]{i_{n,0}}}\)
gdyż \(\displaystyle{ i_{t,t-1}=\frac {y_t}{y_{t-1}}}\)
zatem w twoim zadaniu będzie tak jak podaje Shidley
\(\displaystyle{ G= \sqrt[7]{\frac {36,7}{14,6}}-1 \sqrt[7]{2,51369863}-1 1,140742445-1 14,1\%}\)
średnie tempo zmian
A ja podbiję, ponieważ napisałeś we wzorze pierwiastek n-tego stopnia, a podstawiłeś n-1.
Czy nie powinien być zatem pierwiastek ósmego stopnia?
Czy nie powinien być zatem pierwiastek ósmego stopnia?