Witam, za kilka dni mam egzamin, wykładowca był nie bardzo, podał swoją książkę za materiał do egzaminu, która roi się od błędów we wzorach (sprawdzałam w innej książce i internecie). W każdym bądź razie, po tych wykładach nie bardzo ogarniam cokolwiek ze statystyki.
Czy na przykładzie podanego zadanie mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak co policzyć? Ogólne pojęcie mam, wzory znam, a jakoś nie mogę do tego dojść. Matma to nie jest moja mocna strona, no, ale cóż. Do policzenia \(\displaystyle{ \bar{x}, Mediana, Q _{1} , Q_{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|rrrrrrr}
\hline
Liczba członków rodziny & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\ \hline
odsetek rodzin & 14 & 30 & 20 & 15 & 10 & 5 & 5 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Mam odpowiedzi do tego zadania, ale jak liczę to nic mi nie wychodzi tak jak w nich jest. Dlatego może ktoś stąd będzie umiał policzyć i sprawdzę, czy te odpowiedzi w ogóle są dobre, bo znając profesora, mógł je podać na oko... W tej swojej książce wyjaśnił tylko jak liczyć szereg rozdzielczy przedziałowy i z nim nie mam problemu, a z szeregami szczegółowymi jakoś tak ciężko idzie.
Z góry dziękuję.
Miary przeciętne
Miary przeciętne
Po kilku godzinach doszłam już do tego, że Medianę liczy się prosto, bo liczba liczebności wynosi 7, co jest liczbą nieparzystą, więc trzeba dodać 1 i podzielić na 2, że względu, że szukam połowy więc będzie \(\displaystyle{ 8/2=4}\) i w odpowiedziach jest 4. (chyba tak powinnam liczyć, jak źle to wyprowadźcie mnie z błędu).
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|ccccccccc|r}
\hline
Liczba członków rodziny & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & x \\ \hline
odsetek rodzin & 14 & 30 & 20 & 15 & 10 & 5 & 5 & suma=97 \\ \hline
?* & 24 & 90 & 80 & 75 & 60 & 35 & 40 & suma= 404
\end{tabular}}\)
Ma się rozumieć, że przemnożyłam jedno przez drugie i zsumowałam. Jeśli podzielę \(\displaystyle{ 404/97 \approx 4,1}\). i taki wynik jest w odpowiedziach. Jeśli znowu liczę źle, to dajcie znać.
*- nie wiem jak oznaczyć tą daną w tabelce.
\(\displaystyle{ Q_{1}}\) to dominanta(?chyba?) więc patrzę na największy odsetek i odpowiednio w tabelce jest to liczba 3. No i został \(\displaystyle{ Q_{3}}\) za którego nie wiem jak się zabrać znam na niego wzór, ale dotyczy on szeregu rozdzielczego przedziałowego, którego raczej przy takich danych zastosować nie można.-- 11 cze 2012, o 15:11 --A więc pomęczyłam się jeszcze, i doszłam do tego (eureka), że aby obliczyć \(\displaystyle{ Q_{3}}\) wystarczy zastosować wzór \(\displaystyle{ \frac{3N}{4}}\) czyli wyjdzie 72,75, więc zawiera się w tam gdzie jest 75, czyli \(\displaystyle{ Q_{3}}\) wynosi 5. Chyba. Jeśli źle liczę, to proszę o wyprowadzenie z błędu.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|ccccccccc|r}
\hline
Liczba członków rodziny & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & x \\ \hline
odsetek rodzin & 14 & 30 & 20 & 15 & 10 & 5 & 5 & suma=97 \\ \hline
?* & 24 & 90 & 80 & 75 & 60 & 35 & 40 & suma= 404
\end{tabular}}\)
Ma się rozumieć, że przemnożyłam jedno przez drugie i zsumowałam. Jeśli podzielę \(\displaystyle{ 404/97 \approx 4,1}\). i taki wynik jest w odpowiedziach. Jeśli znowu liczę źle, to dajcie znać.
*- nie wiem jak oznaczyć tą daną w tabelce.
\(\displaystyle{ Q_{1}}\) to dominanta(?chyba?) więc patrzę na największy odsetek i odpowiednio w tabelce jest to liczba 3. No i został \(\displaystyle{ Q_{3}}\) za którego nie wiem jak się zabrać znam na niego wzór, ale dotyczy on szeregu rozdzielczego przedziałowego, którego raczej przy takich danych zastosować nie można.-- 11 cze 2012, o 15:11 --A więc pomęczyłam się jeszcze, i doszłam do tego (eureka), że aby obliczyć \(\displaystyle{ Q_{3}}\) wystarczy zastosować wzór \(\displaystyle{ \frac{3N}{4}}\) czyli wyjdzie 72,75, więc zawiera się w tam gdzie jest 75, czyli \(\displaystyle{ Q_{3}}\) wynosi 5. Chyba. Jeśli źle liczę, to proszę o wyprowadzenie z błędu.