Problem: poziom istotności/prawdopodobieństwo

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
H2SO4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 cze 2012, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Problem: poziom istotności/prawdopodobieństwo

Post autor: H2SO4 »

Witam
Mam spory problem z dwoma zadaniami. Chociaż określenie "spory" to chyba za mało powiedziane. Próbowałam, próbowałam, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadania... Czy ktoś mógłby mi z tym fantem pomóc?

Zadanie 1.
W urnie znajduje się 100 losów, a wśród nich jest jedna wygrana za 100zł, dwie po 50zł, dwie po 25zł i pięć po 10zł. Zmienną losową X jest wartość tej wygranej.
a) Zapisać funkcję rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej X.
b) Znaleźć dystrybuantę zmiennej losowej X.
c) Korzystając z dystrybuanty obliczyć prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P\left( X \ge 30\right)}\) ,
\(\displaystyle{ P\left( 20 \le X<70\right)}\)

Zadanie 2.
Badano czas pracy 5 pracowników przy wykonywaniu pewnej czynności i otrzymano wyniki ( w min): 4,3; 4,0; 3,7; 4,1; 3,9
a) Na poziomie istotności 0,1 zweryfikować hipotezę, że wariancja czasu pracy jest wyższa niż 1,5min^2
b) Na poziomie ufności 0,95 znaleźć przedział ufności dla średniego czasu pracy pracowników.

Z góry bardzo dziękuję za każde rozwiązanie lub wskazówkę
miodzio1988

Problem: poziom istotności/prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż swoje proby
ODPOWIEDZ