\(\displaystyle{ S=X _{1}+ X_{2}+ X_{3}}\)
\(\displaystyle{ X _{1} \approx Bernulli(0.4)
X _{2} \approx Bernulli(0.7)
X _{3} \approx Bernulli(p)}\)
Wszystkie zmienne X są niezależne. Należy znaleźć p takie że współczynnik skośności wynosi 0 oraz pokazac że S nie ma rokzładu symetrycznego.
współczynnik skośności sumy zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: malediwy
współczynnik skośności sumy zmiennych
Dla rozkładu bernoulliego konkretnie jest to
\(\displaystyle{ \frac{q-p}{ \sqrt{qp} }}\)
Ale czy p dla S będzie sumą poszczególnych, bo na egzaminie całość zadania próbowałem zrobić z funkcji generującej momenty i później kumulanty i się narobiłem a nic nie wyszło.
Jakas dalsza wskazówka?
\(\displaystyle{ \frac{q-p}{ \sqrt{qp} }}\)
Ale czy p dla S będzie sumą poszczególnych, bo na egzaminie całość zadania próbowałem zrobić z funkcji generującej momenty i później kumulanty i się narobiłem a nic nie wyszło.
Jakas dalsza wskazówka?