Rozkład normlany

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
radik90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwie 2010, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rozkład normlany

Post autor: radik90 »

Witam.
Piszę z prośbą o wskazówki do zadania:

Wysokość miesięcznego rachunku za energię elektryczną w gospodarstwach domowych opisuje
rozkład normalny. Wiadomo, że 89% rachunków nie przekroczyło kwoty 250 zł, a 17%
przekroczyło kwotę 240 zł. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że rachunek:
a) przekroczy kwotę 210 zł,
b) będzie mniejszy od 175 zł,

Podszedłem do tematu tak:
\(\displaystyle{ P \left(x\left\langle 250 \right)=0,89

P \left( x \right\rangle 240 \right)=0,17 \Rightarrow P \left(x\left\langle 240 \right)=0,83

\Phi(0,83)=0,96


\Phi(0,89)=1,23}\)


tutaj buduję układ równań odnosząc się do standaryzacji:
\(\displaystyle{ 1,23= \frac{250-m}{ \partial }

0,96= \frac{240-m}{ \partial }}\)


Moim zdaniem układ nie ma rozwiązania. Sądzę, że popełniłem błąd gdzieś na początku, ale niestety nie potrafię go sam znaleźć.
Pomożecie??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozkład normlany

Post autor: mmoonniiaa »

Istnieje rozwiązanie: \(\displaystyle{ m=204,44 ,\ \sigma=37,037}\)
ODPOWIEDZ