Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Na 10 małżeństw w Zambii 7 jest nosicielem wirusa HIV. Wiedząc, że szansa przekazania przez rodziców wirusa dziecku wynosi 3:4, obliczyć prawdopodobieństwo, że w małżeństwie z czwórką dzieci:
a) wszystkie dzieci będą zdrowe;
b) wszystkie dzieci będą zarażone wirusem HIV.
a) wszystkie dzieci będą zdrowe;
b) wszystkie dzieci będą zarażone wirusem HIV.
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Nie wiem, jak użyć tych danych. Chciałem skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ P(X=k)={n\choose k}p^k(1-p)^{n-k}}\)
ale nie wiem zbytnio jak. Za p podstawiłbym \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). W a) n=4, k=0, w b) n=4, k=4. No ale tu coś musi być źle, skoro nie użyłem informacji o tym, że 7 na 10 małżeństw jest zarażone.
//edit:
A poza tym nie zgadza się z odpowiedzią
\(\displaystyle{ P(X=k)={n\choose k}p^k(1-p)^{n-k}}\)
ale nie wiem zbytnio jak. Za p podstawiłbym \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). W a) n=4, k=0, w b) n=4, k=4. No ale tu coś musi być źle, skoro nie użyłem informacji o tym, że 7 na 10 małżeństw jest zarażone.
//edit:
A poza tym nie zgadza się z odpowiedzią
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
no wlasnie. gdzie w tym wzorze masz informacje o rodzicach? Nie masz. Wiec?
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Więc potrzebuję innego wzoru, ew. coś innego podstawić za p. Jakaś podpowiedź...?miodzio1988 pisze:no wlasnie. gdzie w tym wzorze masz informacje o rodzicach? Nie masz. Wiec?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Na początku zastosuj wzór na prawdopodobieństwo całkowite. A później prawdopodobieństwa warunkowe oblicz tak jak wcześniej robiłeś.
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Ee... teraz to już nic nie wiem. Proszę o wypisanie chociaż początku.
//edit:
Póki co dowiedziałem się, że źle liczę. Nice. To już 95% sukcesu.
//edit:
Póki co dowiedziałem się, że źle liczę. Nice. To już 95% sukcesu.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 2 cze 2012, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 4 razy
Zmienna losowa, prawdopodobieństwo
Niech \(\displaystyle{ A_{1}}\) - zdarzenie, że małżeństwo z HIV, \(\displaystyle{ A_{2}}\)- zdarzenie, że małżeństwo zdrowe.
\(\displaystyle{ B}\)- zdarzenie, że wszystkie dzieci będą zdrowe.
I teraz ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(B) = P(B|A_{1}) \cdot P(A_{1}) + P(B|A_{2}) \cdot P(A_{2}).}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A_{1})=0,7}\) oraz \(\displaystyle{ P(A_{2})=0,3}\).
Ponadto, \(\displaystyle{ P(B|A_{2})=1}\).
\(\displaystyle{ P(B|A_{1})}\) liczysz ze schematu Bernouliego (przyjmując za prawdopodobieństwo sukcesu \(\displaystyle{ p= \frac{1}{4}}\)).
\(\displaystyle{ B}\)- zdarzenie, że wszystkie dzieci będą zdrowe.
I teraz ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(B) = P(B|A_{1}) \cdot P(A_{1}) + P(B|A_{2}) \cdot P(A_{2}).}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A_{1})=0,7}\) oraz \(\displaystyle{ P(A_{2})=0,3}\).
Ponadto, \(\displaystyle{ P(B|A_{2})=1}\).
\(\displaystyle{ P(B|A_{1})}\) liczysz ze schematu Bernouliego (przyjmując za prawdopodobieństwo sukcesu \(\displaystyle{ p= \frac{1}{4}}\)).