kwartyle w szeregu nieparzystym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Aatami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 maja 2012, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Fc

kwartyle w szeregu nieparzystym

Post autor: Aatami »

Mam taki oto szereg: 9, 10, 12, 15, 18, 20, 22, 23, 24

Nie wiem czy dobrze rozumiem kwartyle. Wiem, że kwartyl drugi = mediana, czyli Q2=M

Ale jak jest z Q1 i Q3? W podanym szeregu Q1=12, a Q3=22?

Proszę o odpowiedź.
miodzio1988

kwartyle w szeregu nieparzystym

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
ODPOWIEDZ